söndag 17 juli 2011

Lyxig jordgubbssoppa med vaniljstång, lime och syltsocker




Jordgubbar är väl egentligen allra godast helt naturella, men det här är ett sätt att ta tillvara gubbar som inte är superfräscha. Det verkar som om de sjunger på sista versen, åtminstone här i våra trakter, för de senaste dagarna har det varit lite si och så med fräschören på de jordgubbar vi köpt. Jag har fått skära bort en del. Igår fick det alltså bli jordgubbssoppa i stället, vilket inte heller var dumt. Slickatallrikenvarning! Soppan blir trevligt svartprickig av vaniljfröna, som också bidrar med härlig vaniljsmak.

Soppan är njutbar precis som den är, men en klick grädde eller vaniljglass till skadar inte alls! Citronmeliss är otroligt gott och fräscht ihop med jordgubbar, så en variant är att mixa eller finhacka bladen ihop med lite vaniljsocker och röra ned i iskall vispad grädde. Mums att klicka ned i nylagad, ljummen jordgubbssoppa!!

Om du i stället vill göra kräm reder du bara av soppan med lite maizenamjöl eller potatismjöl.

500 g sköljda och snoppade jordgubbar - vikten avser färdigansade gubbar med ev fula fläckar borttagna.
3 dl vatten
saft och skal av en pressad lime
1 snittad och urskrapad vaniljstång
1½ dl syltsocker
några kvistar citronmeliss eller mynta till garnering

Skär hälften av gubbarna i lite mindre bitar.
Lägg den andra hälften gubbar i en kastrull tillsammans med vatten och limesaft.
Mixa slätt.
Tillsätt socker, limeskal och snittad, urskrapad vaniljstång, och koka upp.
Lägg ned de skurna jordgubbarna, och småkoka 3 - 4 minuter.
Skumma om du vill. Behövs inte för hållbarhetens skull eftersom soppan inte förvaras, men kan se lite trevligare ut.
Låt svalna, och servera antingen lite ljummen eller riktigt iskall. Den tjocknar lite i kylskåpet, så ev kan den behöva spädas något om den serveras kall. Gärna med kall mousserande cider eller halvtorrt vin.
Ev en klick grädde eller glasskula till, och en liten kvist grönt som garnering







4 kommentarer:

  1. Mums vad gott det ser ut!
    Det måste jag verkligen prova, jag är galen i jordgubbar :)

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det underbart med jordgubbar! Synd att säsongen är så kort bara! Roligt om du testar soppan, den är verkligen jättegod! Ha en mysig kväll du också!

    SvaraRadera
  3. Kan berätta att här på När-Coop för man en speciell sorts jordgubbar, lite syrliga men goda, centralt inköp, med längre hållbarhet är vanligt. Håller sig fina flera dagar i kylskåpet.
    Skall göra soppan i morgon, i fall inte mina är för fräscha.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Ska prova innan säsongen är över. Till dotterns stora sorg har det nu även börjat klia i munnen av färska jordgubbar, men frukt brukar funka när den är kokt/förvälld.

    SvaraRadera