torsdag 14 juli 2011

Krusbärssylt med päroncognac


Det var ett tag sedan jag gjorde krusbärssylt. Vi har visserligen några buskar här hemma, men de brukar inte ge så mycket, och det har mest blivit någon paj då och då. Nu hade jag i alla fall turen att bli presentad med lite mer bär, så då gjorde jag den här sylten. Jättegod till scones, till glass och till ost. Ellerr varför inte fylla en petit-chouxkrans med lite sylt och grädde eller glass.

Cognacen ger lite extra spännande smak. Det blir nog knappast någon alkohol kvar i sylten, det mesta förångas, men om du ändå inte vill använda det av någon orsak så går det naturligtvis att utesluta helt.
Eftersom jag inte använder något konserveringsmedel i sylten blir hållbarheten begränsad, men sylten kan frysas.

1 kg gröna krusbär - inte för mogna
4 dl vatten
1 vaniljstång
3 dl syltsocker
½ dl päroncognac Xantè

Skölj och snoppa krusbären, och ta bort allt fnas. (Det är det jobbigaste momentet av hela proceduren!)
Lägg i en rymlig kastrull tillsammans med vatten och snittad, urskrapad vaniljstång.
Koka upp och låt småkoka 10 - 15 minuter. Ska inte bli alltför mosigt.
Tillsätt socker och cognac, och koka upp på nytt under omrörning. Skumma sylten väl. Låt koka några minuter så allt socker hinner smälta.
Häll genast upp på varma, steriliserade burkar, eller frys in sylten.
Du kan ev skölja ur glasburkarna med lite cognac om du vill.



 

4 kommentarer:

  1. Efter det där resultatet var det nog mödan värt att stå och snoppa alla krusbär, eller hur? :) Låter smaskens!

    SvaraRadera
  2. Supergod faktiskt. Jag får nog ta och sätta hänglås på burkarna. Du vet ju vilket godisnasse som smyger omkring här hemma!

    SvaraRadera
  3. Kjersti, jag måste bara fråga hur ta du dina fina bilder.. De är så professionella.. Kan du snälla ge mig lite tips..

    kram

    SvaraRadera
  4. Tack snälla Susheel för berömmet! Men vet du jag är bara en mycket glad amatör, som aldrig har fotat innan jag började blogga i höstas, så jag är nog ingen vidare läromästare. Det bästa rådet jag kan ge är at testa, testa, testa! Jag har bara en liten, enkel automatkamera, och ibland blir det många klick, och många olika inställningar innan jag får till det någotsånär. Fördelen med digitalkamera är ju att man kan radera de bilder som blir misslyckade och suddiga. Pröva dig fram alltså!
    Jag funderar faktiskt på om jag skulle anmäla mig till någon fotokurs i höst, för jag har fått mersmak. Ibland får jag också goda råd av Josefin, som ju jobbar proffessionellt med foto.
    Ha det bra! Kram!

    SvaraRadera