fredag 8 juli 2011

Kroppsskrubb med havregryn, kokossocker och kallpressad kokosolja




Det här är förvisso en matblogg, men nu är det ju faktiskt så att även huden äter det vi tillför den, så jag tillåter mig att komma med ett litet "skönhetstips".

Vi kanske inte alltid tänker på det, men huden har en otrolig förmåga att suga upp det som vi smörjer in den med. Tänk bara på alla rökare, som försöker låta bli cigaretterna med nikotinplåster på huden i stället, alla cancerpatienter som inte skulle uthärda sina smärtor om de inte hade sina morfinplåster, eller alla kvinnor i klimakteriet som får lindring med vallningarna med hjälp av östrogenplåster. För att inte tala om alla smärtlindrande krämer och geléer som var och varannan av oss smörjer in värkande axlar, ryggar och knän med. Så nog äter huden! Nu i sommartid är det högsäsong för myggmedel, men ojojoj så mycket otäckheter de innehåller. Ett lite mer naturligt alternativ ger Fru C tips om i sin blogg. Kika gärna in där om du är intresserad av naturlig hud- och skönhetsvård bl a.

Extra viktigt är det alltså att tänka på vilka tvålar, krämer, deodoranter och olika skönhetsmedel vi använder och noga kolla vad de innehåller. De flesta produkter som du hittar i butikshyllorna innehåller skrämmande mycket kemikalier och farligheter, som både på kort och lång sikt kan ställa till med elände.
Egentligen borde vi kunna äta det vi smörjer in oss med, så ta en titt i skafferiet och se om du kan använda något. Egen hudkräm är lite omständligt att göra, men både en närande mask och en kroppsskrubb tillverkar du lätt själv. Den här kroppsskrubben gjorde jag häromdagen, och gnuggade in mig med i duschen. Huden blev lagom peelad, och härligt mjuk och len. Jag behövde inte ens smörja in mig efteråt. Den här satsen räcker till ett par gånger. Förvara i kylskåpet, men ta fram en stund innan du ska använda den.


1 dl ekologiska havregryn
½ dl kokossocker
1 dl kallpressad kokosolja

Kör havregryn och kokossocker i mixer så det blir lite mer finfördelat.
Värm oljan i hett vattenbad så den smälter.Tillsätt till gryn/sockerblandningen och blanda runt.
Låt stå och svälla en stund, och rör om igen.
Blöt kroppen och gnugga runt med skrubben innan du noggrant duschar av dig.

PS Se för allt i världen till att du inte halkar omkull i duschen! Golvet kan bli lite halt av oljan i skrubben. DS






2 kommentarer:

  1. Låter som en härlig skrubb! Blir det någon kokosdoft av det hela?
    Mycket skrämmande att inse vad alla skönhetsprodukter innehåller! För några år sedan började jag med att byta ut mina shampoon och balsam mot mer naturvänliga, nu letar jag efter bra ansiktsprodukter. Hittade en spännande sida efter ditt länktips om immun.se, köpte ett blåbärshampo från immun som var superbra och hittade sen tillverkarnas hemsida ecopolarica.se och har nu beställt hem lite ansiktsprodukter därifrån.
    Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  2. Hej Therése! Kokosoljorna doftar lite olika starkt beroende på märke. Den jag använde, från Cocosa, har en svag, mycket behaglig kokosdoft. Kul att du testat blåbärsschampot! Jag använder själv schampot Arctica med havtorn - också från ecopolarica och köpt via Immunbutiken - och det är supersuperbra. Tänkte testa blåbärsschampot när det är slut. Ja, det är verkligen klokt att tänka igenom vad man tvättar och smörjer sig med! Ha det bra!!

    SvaraRadera