söndag 22 maj 2011

Mjölkfri chokladmousse med mintsmak



Eftersom det är mycket kalasande så här på våren/sommaren, så har jag tänkt att det den närmaste tiden ska dyka upp lite olika förslag på bl a kakor och desserter som passar de flesta.

Enklare än så här kan man knappast åstadkomma en efterrätt. Möjligen fruktsallad. Hursomhelst, den här moussen är helt mjölkfri - och glutenfri förstås - och passar därför de flesta. Den har en mild mintsmak, som inte tar över för mycket. En del mjölkfri mintchoklad innehåller soja, så om du inte tål det det föreslår jag att du försöker hitta en neutral choklad (från Plamil eller Bonvita t ex) och i stället smaksätter med några droppar pepparmyntsolja. Läs noga på förpackningen!

All chokladmousse är ju ganska mäktig, så jag tycker att den här satsen räcker till fyra, i alla fall när man har bär till. Tycker du att det är för lite får du väl öka på mängden.


100 g mjölkfri choklad med mintsmak (Plamil)
1 helt ägg + 1 äggvita
1 msk kokossocker

Garnering: hallon eller andra valfria bär

Smält chokladen över vattenbad tillsammans med kokossockret, och låt svalna till rumstemperatur.
Dela äggen i gulor och vitor. Spar den ena äggulan till något senare tillfälle (omelett eller aioli t ex), och vispa äggvitorna riktigt hårt.
Rör ned en äggula i chokladen. Rör om ordentligt.
Rör också ned hälften av den vispade äggvitan, och rör ganska kraftigt till en slät och blank smet.
Vänd försiktigt ned den resterande äggvitan med luftiga tag. Använd gärna en slickepott.
Fördela moussen i portionsglas, och garnera med bär.






1 kommentar:

  1. Även den där fick jag ju smaka på, så himlarns god!!

    SvaraRadera