fredag 20 maj 2011

Frestande efterrätt med jordgubbs/rabarbersylt, mascarpone och kanel- och kardemummarostade brödsmulor



Återvinning är ett aktuellt tema, eftersom vi svenskar - och säkert många andra västländer - slänger alltför mycket mat i soporna. Tack och lov har vi katter, som mer än gärna glufsar i sig rester av olika slag, men visst händer det att även jag syndar. Tyvärr lite för ofta, men jag jobbar på att bli bättre på att ta tillvara och använda det som blir över.

Jag hade några överblivna semmelbullar i frysen som inte hann bli förvandlade till semlor medan tid var. Tänk att de med lite make-over kunde bli så njutbara! Jag rev dem halvfrysta, och rostade i ugnen tillsammans med kanel och kardemumma, lite kokossocker, kokosflingor och kokosolja. Det blev hur gott som helst när jag sedan varvade smulorna med jordgubbs/rabarbersylt och vaniljdoftande mascarpone. Det här får bli mitt bidrag till Månadens sötsak, där temat just är Återvinning.
Ett annat sätt att ta tillvara gamla torra semmelbullar hittar du hos Therèse.

Beroende på vad man ätit innan räcker den här satsen till 4 - 6 personer.


2 medelstora semmelbullar
1 msk kanel
1 tsk nystött kardemumma
2 msk kokossocker eller muscovadosocker
2 msk kokos
1/4 dl flytande kokosolja

250 g mascarpone eller ricotta - en förpackning
2 - 3 msk grädde
1½ msk vaniljsocker

2 - 3 dl sylt

Halvtina bullarna om de varit frysta, och riv dem grovt - eller smula med fingrarna.
Smält kokosoljan i vattenbad, bara såpass att den blir flytande.
Blanda brödsmulet med kokossocker, kokos, kanel och kardemumma, och rör ned kokosoljan.
Rör runt med rena händer, så att allt blir väl blandat. Bred ut på bakpapper på en plåt och låt stå en stund och suga åt sig oljan.
Rosta i ugnen, gärna på varmluft om du har det. Jag tog 175 graders på varmluft, ca 12 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
Rör mascarponen smidig med grädden och vaniljsockret.
Varva brödsmulor, sylt och mascarpone i glas, och njut av härligheten!
Du kan givetvis använda vilken sylt som helst, och vanliga släta bullar om du inte har glutenbekymmer.

PS Om det blir smulor över är de jättegoda att strössla över fil eller yoghurt. DS










8 kommentarer:

  1. Oj så gott det ser ut!! Kul att du hittade på något med dina semmlebullar, det hade inte gjort mig något
    om du skulle gjort brödpudding du med! Jag har faktiskt kvar några semmlisar, så jag ska testa din Sötsak!

    Tack för länkningen hem till mig!

    Ha en skön och solig helg Kjersti!

    SvaraRadera
  2. Tack detsamma, Therése! Det ser ju faktiskt lovande ut.

    SvaraRadera
  3. Mmmmmmm....... va gott det lät, det där kokossockret såg ju intresant ut, vad kan man använda det till och är det gott ? Ha en trevlig helg Kersti /Pernilla

    SvaraRadera
  4. Åh vilken trevlig blogg jag ramlade över! Hit tänker jag återkomma många gånger och hämta inspiration!!
    Önskar dig en trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Pernilla! Jag har börjat använda alltmer kokossocker i mina recept. Smakar lite kolaaktigt och fylligare än vanligt socker, och är dessutom betydligt hälsosammare. I det här receptet t. ex. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/04/pospannkakor-med-mascarpone-kokossocker.html
    Kruxet är att det är ganska dyrt. Fler recept med kokossocker kommer framöver.
    Hej Sara! Tack, vad glad jag blir!
    Ha en jättehärlig helg båda två, fylld av sol, värme och andra mirakel (inklusive maskrosorna Sara)! Kram tillbaka

    SvaraRadera
  6. Tack för bra inspiration! Får alltid över semmelbullarna men har inte tänkt på nåt att göra med dem innan :)

    SvaraRadera
  7. Hej Lotta! Ja, visst har semmelbullar en tendens att bli kvar i frysen. Jag gör aldrig lika många som jag tänkt mig. Roligt om jag kan bidra med ny inspiration! Dina kuddkakor lät f ö som en riktigt kul idé, värd att pröva.
    Ha en riktigt skön helg!

    SvaraRadera