tisdag 12 april 2011

Antideppsmoothie med cacao och ingefära


Att man blir glad av choklad är faktiskt ingen myt, det är alldeles sant! Rå cacao innehåller en mängd olika nyttiga näringsämnen, mineraler, vitaminer, proteiner och goda fettsyror. Cacao lär innehålla över 300 olika ämnen, och är alltså rena näringsbomben! Ett av dessa ämnen är aminosyran tryptofan, som i kroppen omvandlas till serotonin. Serotonin som ibland kallas för "lyckohormon" är i sin tur är en signalsubstans som helt enkelt får oss att känna oss tillfreds och må bra. Om man är deprimerad lider man ofta brist på just serotonin, och då kan man t o m behöva tillföra det i form av medicin.

Självklart botar man inte en djup depression med enbart cacao, då kan det behövas både samtalsstöd och medicin, men om man känner sig lite allmänt låg och missmodig kan cacao definitivt vara en humörhöjare. Det är kanske därför man så ofta blir sugen på just choklad när man känner sig lite nere, det kanske helt enkelt är kroppens sätt att signalera att nu behövs det faktiskt lite påfyllnad av serotonin!
För att få avsedd effekt krävs det dock att man äter cacaon så ren och obehandlad som möjligt, och en chokladkaka med massor av socker och andra tillsatser är just inget att rekommendera, i alla fall inte ur hälsosynpunkt. Då är riktigt mörk choklad att föredra.

Har du hört talas om cacaonibs? Det är cacao i sin allra renaste och mest obehandlade form. Cacaon är bara torkad och krossad, och har kvar alla sina näringsämnen. Nibsen har en ren och mild chokladsmak, och kan strös på morgonfilen eller gröten som ett extra näringstillskott.
Här har jag använt dem i en smoothie, och även tillsatt färsk ingefära. Choklad och ingefära är jättegott ihop, och en av mina favoriter är Green & Black`s chokladkaka med just ingefära. Rent beroendeframkallande! Den saluförs inte som mjölkfri, men innehåller ingen mjölk.

Jag köper mina cacaonibs hos Pierias livs i Hötorgshallen, men du hittar dem också i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker, bl a av märket Renée Voltaire.
Till en smoothie behöver du:

½ kravbanan
2 dl mandelmjölk, färsk sojamjölk, havremjölk eller rismjölk
2 msk cacaonibs
1 msk färsk, finriven ingefära
1 msk proteinpulver med vaniljsmak

Mixa allting med stavmixer, och häll upp i ett stort glas.






5 kommentarer:

  1. Låter väldans gott ! Ska söka i Småland efter cacaonibs. Om jag ej hittar det kan jag ta vanligt kakaopulver då ? Har aldrig hört talas om det andra men det är alltid spännande att prova nåt nytt !
    Kram Madde

    SvaraRadera
  2. Hej Madde! Visst kan du ta vanligt kakaopulver, även om det inte blir riktigt samma sak, och inte riktigt samma hälsoeffekt. Minska då mängden kakao, kanske till 2 tsk. Nibsen är ju helt "rå" kakao och mildare i smaken än kakaopulver som är mer koncentrerat.
    Kika i affärer som säljer Renée Voltaires produkter, eller i välsorterade hälsokostbutiker. Annars kan du också köpa på nätet. Lycka till och kram tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Oj,vad man lär sig av det du skriver om. Har aldrig hört talas om cacaonibs men låter bra.Jag älskar nämligen mörk choklad och tycker den ljusa är sötsliskig. Väldigt bra bilder så man vet hur påsar och förpackningar ser ut när man ska leta efter dem.

    SvaraRadera
  4. Roligt om jag kan bidra med lite nya tips och idéer!Ha det gott!

    SvaraRadera