tisdag 1 februari 2011

Pumpa- och morotssoppa med linser, kokos och laxcreme fraiche



Den här soppan har inte fått något pris, men om det skulle instiftas ett speciellt IFD-pris så tror jag den har goda chanser att hamna på medaljplats. Den innehåller massor av inflammationsdämpande ingredienser, och är alltså rena rama hälsokuren. Att den också är mustig och god skadar ju inte. Den har rejält sting, så om du är rädd för hetta minskar du på kryddningen. Som huvudrätt räcker soppan till minst fyra.
En klick creme fraiche med mycket fint hackad, lenrimmad lax eller räkor, samt finhackad dill och lime förhöjer IFD-värdet ytterligare, och några knäckesticks till är inte heller helt fel.

1 liten butternutpumpa, 450 - 500 g
2 - 3 morötter, ca 350 g
1 gul lök
3 - 6 vitlöksklyftor beroende på storlek
½ dl röda eller gula linser (eller en blandning av båda)
1 bit skalad, färsk ingefära, ca 20 g
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad, malen ingefära
½ - 1 tsk chilipulver
7 - 8 dl vatten
3 msk lantbuljongpulver – Renée Voltaire, alternativt buljongtärning
1 förpackning kokosgrädde 250 ml, 17%, eller en burk vanlig kokosmjölk.
olja till stekning

2 dl creme fraiche - jag tog sojabaserad
150 - 200 g lenrimmad lax eller skalade räkor
1 knippa dill
1 lime
1 - 2 tsk italiensk salladskrydda - min favorit från The Spice Tree

Skölj linserna ett par gånger i kallt vatten. Skala och skiva pumpa och morötter. Grovhacka lök, vitlök och ingefära.
Hetta upp oljan tillsammans med kryddorna, och fräs runt morötter, pumpa, lök och ingefära under omrörning några minuter.
Tillsätt vatten och buljongpulver, koka upp, och låt allt småkoka ca 15 – 20 minuter tills morötterna är mjuka.
Vispa ner kokosgrädden och mixa soppan helt slät med stavmixer. Smaka ev av med mer buljongpulver, chili eller andra kryddor om du önskar soppan hetare. Alternativt späd med lite vatten om Du tycker soppan är för tjock.

Rör creme fraichen mjuk, och tillsätt fint hackad lax eller räkor, finhackad dill, limesaft och örtsalt. Smaka av. Klicka i soppan.





2 kommentarer: