torsdag 24 februari 2011

Palsternacksrakor med krasse- och ansjovisröra

Jag har sagt det förr, men med ålderns rätt upprepar jag mig. Palsternackor är på tok för underskattat. Billigt dessutom. Oftast har man den som soppgrönsak, men det går att göra så mycket mer av den. Här blev den förvandlad till frasiga rårakor, och med en smakrik ansjovis- och krasseröra till blev det en riktigt god vardagsmiddag.
Jag smaksatte med ännu en rolig krydda från The Spica Tree, Kunglig salladskrydda, som består av lök, oliver, zucchini, broccoli, spenat, salt, vitpeppar och paprika. Om du bor i Uppsala hittar du Spice Treekryddor på Tehörnan i Forumgallerian. Brukar också ofta finnas i saluhallar och i en del present/inredningsbutiker (Stockhome, Mique m fl). Får du inte tag på just denna krydda så ta något annat som du har hemma och tycker om. Om du kontaktar företaget kan du säkert också få reda på närmaste återförsäljare.
Beroende på om du serverar bröd eller något annat till räcker den här satsen till 4 - 5 personer. Kan sparas i kyl, men blir då inte riktigt lika frasiga som nystekta.

Om du är helvegetarian och inte äter fisk hoppar du naturligtvis över ansjovisen, och smaksätter med något annat, gärna någon krydda med lite sälta.

800 g skalade palsternackor
400 g skalad potatis
4 ägg
3 msk Kunglig salladskrydda - eller annan valfri krydda
ev lite vitlökssalt
olivolja till stekning

1 liten burk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ ask ansjovisfiléer
1 ask krasse - spar lite till garnering

Riv palsternackor och potatis ganska fint.
Rör ihop med uppvispade ägg och krydda. Smula gärna sönder den lite mellan fingrarna.
Hetta upp rikligt med olivolja, och stek rakorna riktigt frasiga och gyllenbruna - nästan som friterade.
Gör dem inte för stora, då blir det svårare att vända dem.
Servera genast med creme-fraichen som du rör ihop med pressad vitlök, mosad ansjovis och finklippt krasse.








3 kommentarer:

  1. Mums fillibabba. Jag känner mej inspirerad. Snålvattnet rinner till

    SvaraRadera
  2. Gud så gott det lät! Studentvänligt också, det gillas!!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt! Det är det som är min strävan - att inspirera till att våga testa något nytt! Sen behöver man ingalunda följa recepten till punkt och pricka, det viktiga är att pröva sig fram.

    SvaraRadera