torsdag 17 februari 2011

Mandel- och chokladmuffins med potatis - gluten- och mjölkfria 16 st



En stackars överbliven potatis fick göra nytta i de här muffinsen, som blev saftiga och goda. Trots att de innehåller potatis blir kolhydratinnehållet inte särskilt högt. Stärkelsen i riktigt kall potatis omvandlas nämligen (fråga mig inte hur) så att GI-värdet minskar betydligt. Mandelmjöl innehåller väldigt lite kolhydrater, och bovetemjöl har också bättre GI-värde än vanligt vitt mjöl. Så även du som kör GI-diet och inte är alltför strikt LCHF-are kanske kan unna dig en muffins.
Jag tycker inte det är nödvändigt att glasera muffinsen, åtminstone inte till vardags, men det väljer du själv hur du vill göra. Eftersom det precis varit Alla Hjärtans dag fick det bli lite glasyr och garnering trots allt. Jag smälte helt enkelt lite av samma choklad som jag hade i muffinsen tillsammans med en aning kokosolja. De små chokladhjärtana hittade jag i en godisbutik.
Muffinsen är både gluten- och mjölkfria.


3 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker
40 g mörk choklad, ex vis Marabou Premium Orange
40 g kallpressad kokosolja
1 stor, kokt kylskåpskall potatis, ca 125 g
2 dl mandelmjöl - egentillverkat eller köpt
1 dl ljust bovetemjöl
1 msk bakpulver

Ev garnering: smält choklad med lite kokosolja, samt valfritt strössel eller godishjärtan


Börja med att smälta choklad och kokosolja i vattenbad. Låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt.
Riv potatisen fint, direkt ned i äggvispet, och rör också ned choklad/oljan.
Blanda i mandelmjölet, samt bovetemjölet blandat med bakpulver.
Rör till en slät smet, och klicka ut i medelstora muffinsformar.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter.








1 kommentar: