torsdag 6 januari 2011

Vitkålssallad med apelsin och granatäppelkärnor


Den här salladen passar bra till hemgjord pizza, men blir ett lättgjort och supernyttigt tillbehör till vilken vardagsmiddag som helst. Jag ger vitkålen ett hastigt uppkok för att göra den lite mer lättsmält, men du kan hoppa över det momentet om du vill. Granatäpplen är bland det nyttigaste som finns, fulla med vitaminer och allehanda antioxidanter. Det kan vara lite puligt att få ur kärnorna, men om du vänder frukthalvorna ut och in går det lättare. Om du inte har citronbalsamvinäger tar du vanlig balsamvinäger. Om du vill ha lite extra drag i salladen kan du strö över lite chiliflakes.

½ mindre vitkålshuvud, ca 300 g - helst kravodlat
vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 - 3 vanliga apelsiner eller blodapelsiner
½ granatäpple
3 msk jungfruolivolja eller kallpressad rapsolja
1 msk citronbalsamvinäger
1 tsk örtsalt, ex vis italiensk salladskrydda
(½ pressad lime)
Strimla vitkålen mycket fint, ex vis med en osthyvel eller mandolin - akta fingrarna!
Skala apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor, alternativt skär skivor och mindre bitar.
Klyv granatäpplet och pilla ur kärnorna.
Koka upp vatten med buljongtärning, lägg ned kålen, och låt bara få ett hastigt uppkok.
Häll av, och kyl kålen i kallt vatten. Låt rinna av väl. Blanda med apelsinklyftorna
Blanda dressingen och rör i. Blanda om väl. Smaka av om det behövs mer kryddning eller mer syra. Pressa i så fall i lite limesaft. Strö över granatäppelkärnorna precis före servering. 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar