tisdag 25 januari 2011

Örtig aioli



Egentligen finns det ingen anledning att köpa färdig aioli. Att laga egen är nämligen busenkelt och blir dessutom betydligt billigare. Som bonus slipper man konstiga tillsatser av allehanda slag. Hemligheten är att ha samma temperatur på ingredienserna, och att inte ha för bråttom med oljan utan ta lite i taget.
Om du gjorde semifreddon häromdagen har du kanske redan äggulor att använda. Annars gör du tvärtom, börjar med aiolin, och spar äggvitorna till semifreddo eller någon marängefterrätt.
Aiolin är jättegod till fisksoppa men även till ugnsbakad fisk. Den kan då ev drygas ut och göras lite mildare med creme fraiche.
Receptet på den himmelska soppan kommer i morgon.

2 äggulor
1 tsk italiensk salladskrydda från The Spice Tree
½ pressad lime
1½ dl kallpressad rapsolja med neutral smak
ev lite vitlökssalt

Ta fram alla ingredienser och låt dem få rumstemperatur.
Vispa äggulor med limesaft och krydda fluffigt med elvisp.
Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under fortsatt kraftig vispning tills aiolin tjocknar.
Smaka ev av med lite vitlökssalt och mer limesaft om du önskar. Förvara kallt.





1 kommentar:

  1. ser fram emot soppreceptet! den såg fin fin ut!

    SvaraRadera