onsdag 26 januari 2011

Himmelsk lax- och räksoppa




Den här soppan har jag inte alls något emot att bli bjuden på i himlen! Den smakar faktiskt väldigt himmelskt.
Den kan verka lite pysslig vid första anblicken, men är egentligen inte alls svår att göra. Om du tycker att det är bökigt med oskalade räkor, och att koka egen räkbuljong kan du förenkla och ta färdigskalade räkor och i stället ta vatten och räkfond. Smaka dig då fram helt enkelt. Men jag tycker förstås du ska våga testa att göra egen buljong!
Med den här soppan passar jag på att tävla om en traktörpanna hos Jennie på Kalasgott. Månadens utmaning är att laga en fisksoppa.

500 g stora, fina räkor med skal

jungfruolivolja
½ msk curry, gärna mangocurry från Santa Maria
½ pkt saffran
räkskalen
2 vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök
1 morot
1 msk osötad tomatpuré
2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vatten

jungfruolivolja
2 - 3 morötter, ca 200 g
1 medelstor purjolök
räkbuljong + vatten, sammanlagt 5 dl
1 burk skalade hela tomater eller körsbärstomater - gärna från Mutti
1½ dl vitt vin eller matlagningsvin
1½ dl valfri grädde
3 msk hummerfond
ca 700 g skinn- och benfri laxfilé
1 påse babyspenat, 65 g

Tina räkor och lax om de varit frysta. Skala räkorna, och ställ in i kylen så länge. Spar räkskalen.
Grovhacka lök och vitlök, och skär moroten i mindre bitar.
Hetta upp olja i en stor gryta tillsammans med curry och saffran.
Fräs räkskalen och grönsakerna under omrörning några minuter.
Tillsätt vin, vatten och tomatpuré, och låt småkoka under lock ca 20 minuter.
Dra från plattan och låt dra ytterligare 10 minuter. Sila räkbuljongen noga, och fyll upp med vatten till 5 dl.

Skär morötterna och purjon i sneda, inte alltför tjocka bitar.
Skär laxen i mindre bitar.
Diska ur grytan, och hetta upp olja på nytt. Fräs morötter och purjo under omrörning någon minut.
Häll på räkbuljongen, vin och hummerfond, och låt småkoka ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och lax, och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Vänd till sist i babyspenat och räkor, och låt allt bli genomvarmt.
Smaka av om det behövs ytterligare kryddning i form av hummerfond eller lite vitlökssalt.
Servera genast tillsammans med örtaioli och ev bröd.







3 kommentarer:

  1. Den där ska jag ge ett försök!

    SvaraRadera
  2. Vart tog tomaterna vägen? I buljongen eller i soppan?

    SvaraRadera
  3. Käre anonym! Jag försökte lämna ett litet mellanrum mellan ingredienserna till själva buljongen och soppan i övrigt för att markera vad som var vad, men du har så rätt. Jag glömde skriva ut att även burken med tomaterna skulle tillsättas tillsammans med buljongen, hummerfonden och vinet. Så kan det gå, det är inte så lätt att komma ihåg allt! Hoppas du vill ge soppan ett försök i alla fall. Återkom gärna. Lycka till!

    SvaraRadera