söndag 26 december 2010

Grönkålssoppa med mustig smak

I min ursprungsfamilj betydde Annandag jul grönkålssoppa med ägghalvor, och till efterrätt risgrynspudding. Den traditionen var inte så mycket att diskutera. På det sättet togs både skinkspad och överbliven risgrynsgröt tillvara. Jag är väl inte så helt traditionsbunden, men äter gärna grönkålssoppa. Synd egentligen att den mest äts just vid jul, för grönkål är både god och extremt nyttig, liksom de flesta mörkt gröna bladgrönsaker. Lättgjord är den också. Om du gjorde min rotfruktslåda förra veckan, så har du förhoppningsvis kvar den mustiga buljongen. Annars tar du ev skinkspad, eller helt enkelt vatten + buljongtärning eller pulver.

1 l buljong med kraftig smak - vegetarisk eller inte väljer du själv
500 g fryst grönkål
1 dl valfri grädde

Om du har egen buljong, så smaka av och förstärk ev smaken med buljongtärning eller pulver.
Sila ned buljongen i en kastrull, koka upp, och lägg ned grönkålen, som får smälta ned på svag värme.
Tillsätt grädden, och mixa soppan. Behöver inte vara helt slät. Smaka av.
I mitt tycke behöver soppan inte redas av, men om du önskar en tjockare soppa reder du av med lite maizenamjöl eller vetemjöl.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar