lördag 29 januari 2011

Magdalenamuffins - med oliver, mozarella och prosciutto


Min dotter Magdalena gifte sig i våras, och då fick jag äran att några veckor dessförinnan bjuda ett glatt gäng med 20 möhippetjejer på dessa muffins. När de hade sjungit och dansat sig trötta under ledning av Afrokörens dirigent, fick de en lunchpåse med bl a dessa muffins innan de tog tåget till Stockholm för att dra vidare på andra äventyr.
Muffinsen passar bra till fredags- eller lördagsmys, med lite ruccola, och kanske några extra oliver som tillbehör. Vad du vill dricka till väljer du själv.
Till möhippan gjorde jag muffinsen i hjärtformar, men vanligtvis använder jag en muffinsplåt med plats för 12 stora muffins.

En glutenfri variant hittar du här.


7 dl durumvetemjöl eller Manitoba Cream (ett extra proteinrikt mjöl)
1 msk bakpulver
1 tsk olivsalt (havssalt som smaksatts med frystorkade oliver) alt vanligt havssalt
1 tsk torkad, smulad timjan
120 g prosciutto el annan liknande lufttorkad skinka
1 förpackning mozarella, 125 g (helst av buffelmjölk)
1 ask gröna pimentofyllda Queenoliver, 160 g
3 ägg
3 dl yoghurt eller filmjölk 
1½ dl vatten
1 dl olivolja (inklusive oljan och örterna från oliverna)

Mät upp mjölet i en stor skål, och tillsätt bakpulver, salt och smulad timjan.
Skär eller klipp skinkan i små tärningar (be att få den skuren i lite tjockare skivor än vanligt så går det lätt) och blanda ned i mjölet.
Hacka oliverna och tillsätt även dem (spara oljan och mät mängden).
Skär mozarellan i små bitar och rör också ned dem i mjölet.
Rör slutligen ned de lätt vispade äggen, yoghurten, vattnet och olivoljan (om oljan från oliverna inte räcker så öka på med annan olivolja till 1 dl). Blanda om ordentligt. Om smeten verkar för tjock så ta lite mer vatten.
Klicka ut smeten i lätt oljesmord muffinsplåt med plats för 12 muffins, alternativt stora, riktigt stadiga pappersmuffinsformar. Jag använde "svångrems- och hängslevarianten och tog både och).
Grädda i 200 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, ca 30 – 35 minuter. Prova med sticka.
Låt svalna på ett galler med en bakduk över.




Du kan variera smaken på muffinsen genom att byta ut oliverna mot svarta oliver och några bitar soltorkade tomater, samt ta salami i st f prosciutto. Mozarellan kan bytas ut mot motsvarande mängd fetaost.  Vegetarianer utesluter skinkan och tar lite mer av annat, ex vis lätt förvälld spenat eller mjukfräst purjolök.

2 kommentarer:

  1. Ja de där små rackarna var verkligen goda! :)

    SvaraRadera
  2. Tack! De var fantastiska, är så glad att du var med! Puss!

    SvaraRadera