onsdag 24 november 2010

Favoritpaj med purjo, ost och kräftstjärtar

Den här pajen är en favorit här hemma. Pajdegen är glutenfri och "lätt att ha att göra med", men den som tål gluten kan givetvis byta ut de glutenfria mjölsorterna mot vanligt vetemjöl eller dinkelsikt, och då utesluta fiberhusken. Laktosfri blir pajen om du använder laktosfri grädde i fyllningen. Riktigt lagrad ost innehåller inte så mycket laktos. Helt mjölkfri blir pajen om du tar soja eller risgrädde i fyllningen och utesluter osten. Krydda då på lite extra i stället.
1½ dl quinoamjöl
1½ dl fullkornsrismjöl
1 tsk fiberhusk
125 g smör eller mjölkfritt margarin
1 - 2 msk iskallt vatten
2½ dl grädde
2 purjolökar, ca 350 g
salt, peppar
1- 2 tsk curry, ex vis Mango Curry från Santa Maria (kan uteslutas)
125 g lagrad, grovriven ost, ex vis Allerum Präst, eller lagrad Herrgård eller Grevé
3 ägg
1 ask kräftstjärtar med dillsmak 360 g varav kräftstjärtar 170 g

Gör så här:
Mixa ihop pajdegen, helst i en matberedare.
Tryck ut degen i en lätt smord, låg och vid pajform, och ställ in hela formen i kylen ca 30 minuter.
Nagga degen, sätt folieremsor runt kanten så att degen inte kasar ned, och förgrädda pajskalet  ca 15 minuter i 200 graders ugnsvärme. Ta bort folien de sista 5 minuterna.
Koka upp grädden. Ta några varv med salt- och pepparkvarnen, och vispa också ned curryn.
Ansa, skölj och grovstrimla purjon och lägg ned den att mjukna i grädden ca 5 minuter under lock.
Rör ned osten och låt den smälta ned. Ta bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
Rör ned de lätt vispade äggen.
Fördela de avrunna kräftstjärtarna i pajskalet, och därefter purjoröran. Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 30 – 35 minuter tills pajen fått fin färg och smeten stelnat.
Servera gärna med tomatsallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar