lördag 3 september 2016

Glutenfritt äppelflan med mandelmassa och mascarpone



Våra äpplen har varit väldigt sega i starten i år, och det är först de senaste dagarna som de varit klara att användas. Däremot har mängder av äpplen trillat av träden, och min käre hälft har haft fullt sjå med att kratta ihop och köra bort överflödet. Rådjuren har också fest vill jag lova. Man ser dem nästan dagligen nere i trädgården, mumsandes på äpplen.

Det här glutenfria äppelflanet är en riktig hit gott folk, så jag föreslår kort och gott att ni provar.

2 dl rismjöl
½ dl kokosmjöl
½ dl ljust råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk husk
2 krm bakpulver
80 g smör - eventuellt laktosfritt
1 stort ägg
1 msk grädde

125 g mandelmassa av god kvalitet
100 g mascarpone
1 stort ägg
2 - 3 fasta aromatiska äpplen - skalade, urkärnade och tunnklyftade
kanel

äggula att pensla med

Blanda alla torra ingredienser till flanet i matberedare och mixa ihop någon sekund.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, ägg samt grädde och mixa ihop till en boll.
Samla ihop degen och låt den vila övertäckt med plastfolie en halvtimme i rumstemperatur.
Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper till en rundel på ca 29 - 30 centimeters diameter.
Mixa ihop mandelmassa, mascarpone och ägg och bred smeten jämnt över flanet, men lämna en kant på ca 5 cm runtom.
Fördela äppelklyftorna över i en fint mönster och dofta över kanel.
Vik sedan försiktigt upp kanten över äpplena och nyp till så inte fyllningen kan rinna ut.
Pensla kanten med uppvispad äggula.
Grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 grader ca 30 - 35 minuter.

Servera flanet lite ljummet med iskall lättvispad grädde till.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar