lördag 30 januari 2016

Mustig och värmande italiensk soppa med salsiccia och rotsaker - glutenfri och mjölkfri



Läge för en mustig och värmande soppa, eller vad säger ni? Även om snön smält bort igen efter den plötsliga vinterkylan, och även om det vänt i almanackan är mörkret fortfarande kompakt, och kylslagna vindar snor runt knuten. Då är det skönt att svepa in sig i en varm pläd, tända ljus, och äta en god och riktigt värmande soppa. Den här soppan är till för såna kvällar. Mustig, smakrik och värmande. Sen får man gärna låtsas att man är i Italien på en liten kvarterskrog!

Det här är en rejäl sats som räcker till många hungriga, och som jag delade med mig av till familjens sjuklingar som inte riktigt orkade med att laga mat. Självklart kan du dela på satsen, men varför inte göra en stor sats när du ändå är igång och bjud hem några vänner! Förresten är soppan precis lika god att värma på dagen efter också!

300 g rå salsiccia
1,5 kg blandade rotsaker - jag hade morötter, kålrötter, rotselleri och palsternacka
5 - 6 vitlöksklyftor
½ dl fin olivolja
1,5 liter vatten
4 kycklingbuljongtärningar - Kung Markatta
1 burk körsbärstomater - 400 g
1 dl osötad tomatpuré
1 msk milt paprikapulver
2 msk Gourmetkrydda
eventuellt salt och svartpeppar från kvarn
en rejäl drös klippt/hackad persilja

Till servering: riven ost

Flå salsiccian och smula sönder den så gott det går.
Ansa och tärna rotsakerna riktigt fint, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp oljan och rosta tomatpurén och paprikapulvret lite lätt under omrörning.
Häll ned salsiccian, rotsakerna och vitlöken och fräs runt ytterligare några minuter under omrörning så att allt blir lätt rostat.
Tillsätt tomaterna, vatten, buljongtärning och krydda och låt småputtra mjukt under lock ungefär en halvtimme. Smaka av och tillsätt persilja.
Servera gärna med riven ost om du tål mjölkprodukter.

Med ett gott surdegsbröd till räcker soppan till ännu fler.
Buon appetito cari amici!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar