fredag 13 november 2015

Äppelmustig korvgryta



Idag bjuds det på korvgryta här i huset och på bloggen. Förra veckan fyllde Lilla I hela 4 år, och eftersom man får önska sig mat på sin födelsedag så blev det mormors korvgryta. Vad annars, haha?Förresten gillade de vuxna gästerna också grytan och tog om flera gånger. Till kalaset hade jag tredubblat satsen, men så här gör du för ungefär 4 - 5 personer.

Den fantastiska senapen kommer från det lilla Dalabaserade företaget LissEllas, som vunnit massor med fina priser för sitt mathantverk, bland annat flera guldmedaljer i senapstillverkning. Visste ni att det finns tävlingar i den grenen?? Det visste inte jag, men efter att ha smakat på flera av sorterna förstår jag att de hamnat högt på prispallen. Jag har använt flera av de olika senapssorterna i olika maträtter och även som rena tillbehör, och kan verkligen rekommendera dem. Företaget gör också roliga och annorlunda dressingar.

400 g korv av bra kvalitet och med hög kötthalt
ca 200 g morötter
ca 150 g palsternackor
ca 125 g kålrot
ca 75 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 burk hela skalade tomater
2 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning - Kung Markatta
2 msk osötad tomatpuré
1 msk senap med calvados och enbär
½ msk Gourmetkrydda från Krusmyntagården
lite salt från kvarn
olivolja

Skala och tärna rotsakerna. Observera att vikten avser färdigskalade och ansade rotsaker. Mängderna är inte huggna i sten, utan kan ändras sinsemellan.
Skala och flisa vitlöken.
Tärna också korven.
Hetta upp olja i en rymlig gryta och fräs rotsaker, vitlök och korv under omrörning så det blir glansigt och lite lätt brynt.
Tillsätt tomater, äppelmust, tomatpuré, smulad buljongtärning, senap och krydda.
Låt koka upp och sedan puttra på svag värme under lock tills rotsakerna är så mjuka som du önskar. Tiden kan variera beroende på hur smått du tärnat och vilken gryta du har. För mig tog det ca 35 - 40 minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller annan kryddning.

Servera grytan med valfria tillbehör. Om du vill ha ris till så skölj det noggrant och blötlägg det gärna i rikligt med vatten några timmar. Slå av vattnet och koka i rikligt med nytt vatten som du häller av när riset är färdigkokt. På det sättet försvinner en del av det förhatliga arseniket som det skrivits så mycket om på sistone, och som just ris innehåller lite för mycket av för att det ska vara riktigt nyttigt.

Ha nu en fin fredag och en bra inledning på helgen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar