söndag 5 april 2015

Maffig glutenfri påsktårta - med mandelbotten, chokladkräm och citronsmörkräm



Självklart ska det stå en riktigt maffig tårta på påskbordet. Den här stod på vårt påskaftonsbord igår. Den här har drag av mina tidigare tårtor, men är ändå lite annorlunda. Den är mäktig och räcker till MÅNGA påskfirare. Njut den i små bitar.

Lilla I stod för tårtgarnering, vilket medförde att det försvann ganska många hallon på vägen, haha. Men eftersom hon inte åt av själva tårtan var det henne väl unt! Hoppar du över kycklingarna och håller dig till bär så passar tårtan till alla vårens olika begivenheter.

Botten:
4 stora äggvitor
2 dl ljust rårörssocker
200 g mandelmjöl - alternativt 100 g mandelmjöl och 100 g mixade hela mandlar vilket ger en lite tuggigare konsistens

Vispa äggvitorna styva i en ren och torr bunke. Tillsätt sedan sockret lite i taget under fortsatt vispning tills allt sockret är i.
Vänd ned mandelmjöl/mixade mandlar och blanda försiktigt men väl.
Bred ut smeten i en form med löstagbar botten och med ett smort bakpapper i botten.
Grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme 18 - 20 minuter. Låt svalna.

Chokladkräm:
2½ dl laktosfri grädde
2 msk flytande honung eller ljus agavesirap
2 msk rå kakao
20 g laktosfritt smör
100 g laktosfri mjölkchoklad - grovhackad

Vispa ihop grädde, honung och kakao i en tjockbottnad kastrull och koka upp under vispning.
Låt bubbelkoka ganska kraftigt på medelvärme 10 minuter, och vispa då och då i krämen.
Ta från plattan och vispa ned smöret samt chokladen. Vispa tills allt smält och låt svalna.
Vispa då och då i krämen tills den är helt kall. Bred över mandelbotten.

Citronsmörkräm:
1 dl laktosfri grädde
skalriv och saft från en ekologisk citron - knappt  ½ dl saft
1 dl ljust rårörssocker
4 äggulor
100 g laktosfritt smör

Vispa ihop grädde, socker, äggulor, citronsaft och skalriv i en tjockbottnad kastrull.
Sjud under oavbruten och flitig vispning tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen.
Klicka ned smöret och låt svalna. Ställ in i kylen att stelna mera. Bred krämen över chokladkrämen.
Ställ tårtan riktigt kallt att stelna till.

Garnering: färska bär, marsipankycklingar, godisägg eller vad du vill

Önskar er alla en fortsatt fin och välsignad Påskdag!






6 kommentarer:

  1. :) Vilken fin hjälpreda du haft i köket och vilken härlig bild du fångat!
    Vi bjöd också på mandeltårta som förslag till påsktårta på vår blogg, fast med punschkräm, det är så häftigt hur lika vi ofta tänker!
    Ha nu en riktigt skön vecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Lilla I älskar att hjälpa till i köket. Hoppas det håller i sig. Hon är fena på att knäcka ägg, så liten hon är! Er tårta låter fantastiskt god också, den får det bli vid tillfälle framöver. Ha en finfin vecka ni också! Kramar i retur!

      Radera
  2. tårtan ser galet god ut! vilken duktig lite tårtdekoratör du har med dig i köket :) och klart man måste provsmaka hallonen innan, kvalitetssäkra kallas det. haha.
    hoppas du haft en fin påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, mycket kvalitetssäkring blir det när Lilla I och jag stökar i köket! Jag kan intyga att tårtan ÄR galet god. Ha det gott, och tack för att du hörde av dig!

      Radera
  3. Otroligt god tårta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev lyckad! Jag tror alla gillade den!

      Radera