torsdag 23 april 2015

Korvsoppa med grönsaker - glutenfri och mjölkfri



Lilla I älskar korv i alla former. Däremot är hon inte så förtjust i soppa. Men, men, den här soppan slank ned i alla fall, och dessutom alla grönsaker som mormor petade i. I synnerhet som det hägrade pannkakor som efterrätt! Soppan är god som den är, men blir ännu godare med en klick smetana eller turkisk yoghurt som bryter av med lite syrlighet.

Observera att alla mängder avser färdigskalade, ansade och urkärnade rötter och grönsaker. Mängderna är inte huggna i sten, utan kan sinsemellan bytas bara det blir ungefär samma mängd i slutändan. Det är en STOR sats, så julklappsgrytan åkte fram igen. Vi har nämligen varit storfamilj några veckor pga lägenhetsrenovering, och då blir det lite större satser än vanligt. Självklart går receptet att halvera om man önskar det. Försök få tag på en kvalitetskorv med hög kötthalt och så få tillsatser som möjligt.

Jag använde också en härlig, färsk, ekologisk oxfond från Ulrika Brydling. Finns också grönsaksfond och kycklingfond i samma serie. Fonderna är perfekta till soppor och grytor, men kan förstås ersättas av buljongtärningar av bra kvalitet om man inte har tillgång till just de här fonderna eller inte har tid och ork att göra egen buljong.

Så här gjorde jag min soppa som blev väldigt mustig och god i smaken:

400 g korv av bra kvalitet  - eventuellt chorizo av något slag
300 g morötter
180 g persiljerot
165 g kålrot
110 g rotselleri
1 medelstor zucchini - ca 365 g
1 medelstor gul paprika - ca 125 g
1 medelstor röd paprika - ca 125 g
5 vitlöksklyftor
500 g färsk oxfond - alternativt egenkokt buljong eller gjord med tärningar av bra kvalitet
1 tetra passerade tomater - 500 g
5 dl vatten
1 dl mild ajvar relish
1 köttbuljongtärning - Kung Markatta
ca 100 g frysta små ärtor
olivolja/rapsolja till stekning
några kvarnvarv salt och svartpeppar
hackad persilja att toppa med

Skala och tärna rotsakerna, klyv, kärna ur och tärna paprikorna, tärna zucchinin, skala och flisa vitlöken, och flå och tärna korven.
Hetta upp en blandning av olivolja och rapsolja i en STOR gryta, och fräs rotsaker, vitlök och korv under omrörning så det blir lätt brynt.
Tillsätt oxfond, passerade tomater, vatten, ajvar relish och buljongtärning och låt puttra under lock ungefär en kvart.
Tillsätt då även paprika och zucchini samt ärtor och koka ytterligare 5 - 10 minuter, eller tills du får grönsakerna så mjuka som du önskar dem. Smaka av med lite salt och peppar.
Jag kan meddela att soppan nästan var ännu godare dag två när vi åt resterna.










2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Haha! Ja, eller sup(p)erb skulle man också kunna säga. Riktigt god var den i alla fall. Kommer nog snart i repris!

      Radera