onsdag 1 april 2015

Hönsfärsbiffar med medelhavssmak och tomatig sås



Första april hörrni!! Förvisso har jag drabbats av en elak förkylning, har inte fått många blundar mellan hostattackerna i natt, har ett huvud som blixtrar som ett sommaråskväder, och håller med nöd och näppe min täppta näsa över vattenytan. MEN, jag gläds omåttligt över dagarna som blir längre och ljusare, över blåsipporna som breder ut sig som en blå matta under äppelträden, och över småfåglarna som sitter i trädtopparna och tjattrar som om de vore smått berusade. Och jag vet med bestämdhet att mitt sinne kommer att ljusna i takt med att vårsolen forcerar mina smutsiga vinterfönster och letar upp dammtussarna i minsta lilla vrå. Även om min egen meny idag kommer att bestå huvudsakligen av honungsvatten så ÄR det faktiskt vår!!

Och ni ska ju inte behöva svälta även om jag inte har så mycket smak just nu, eller hur? Så här kommer ett recept på biffar som vi åt för några dagar sedan. Jag har faktiskt blivit helt såld på den ekologiska hönsfärsen, som jag skrivit om tidigare, och som jag bl a gjorde lasagne på häromsistens. Tja, det kanske inte är så konstigt eftersom en del mig närstående personer hävdar att jag är en riktig hönsmamma och hönsmormor! Men om bara några dagar är det ju påsk, så då är det bara att fjädra upp sig, ta ut svängarna, släppa alla tyglar, och ge sig hän åt ett riktigt kacklande! Hönsig?! Baah!!

Den här gången blev det hursomhelst medelhavsinpirerade biffar i en mustig tomatsås. Ät med pasta, potatis, ris eller vad du vill, samt en fräsch blandad sallad.

500 g ekologisk hönsfärs
1 tsk salt
2 ägg - delade i gulor och vitor
1 msk Gourmetkrydda eller Medelhavskrydda  - båda från Krusmyntagården
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
2 msk potatismjöl
½ dl hirsflingor
½ dl valfri grädde
olja till stekning - jag blandade oliv- och rapsolja

1 burk krossade tomater av bra kvalitet
1 burk hela skalade tomater av bra kvalitet + ½ dl vatten som jag sköljde ur burkarna med
1 msk osötad tomatpuré
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk kokosblomssocker
1 tärning kycklingbuljong - Kung Markatta
ev salt, peppar

Lägg hirsflingorna i blöt i grädden 5 minuter.
Vispa äggvitorna ganska hårt.
Rör färsen smidig med salt i en bunke.
Tillsätt äggulor, krydda, pressad vitlök, potatismjöl och hirsflingeblandningen.
Rör till en smidig och ganska lös smet.
Hetta upp olja i en rymlig panna och klicka ned färsen. Låt bli brynt, och vänd och låt biffarna bli fint brynta även på andra sidan.
Tillsätt tomaterna, tomatpuré, kokosblomssocker och balsamico. Smula över buljongtärning. Låt biffarna puttra klart på låg värme tills de är helt genomstekta, ca 8 - 10 minuter. Smaka av och krydda eventuellt lite mer.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar