fredag 23 januari 2015

Mustig köttsoppa med rotfrukter och smak av apelsin, ingefära och rosmarin



Jag har ju tidigare tipsat om att göra en härlig och smakrik soppa av rester från pulled pork, men inte gett något närmare recept. Det gör jag nu. Jag gjorde en supergod pulled pork med smak av apelsin och en afrikansk kryddblandning, och den sky som bildades var så mustig och god att jag bestämde mig för att göra soppa på den. Eftersom det också blev en del köttrester kvar fick de hänga med, och simsalabim blev det en värmande och riktigt läcker vintersoppa.

Det är lite svårt att ange exakta mängder på kryddning eftersom det beror på vilken buljong och vilket kött du har som grund. Du kan givetvis också ta annan buljong och annat kokt eller stekt kött till din soppa, nötkött, fågel eller viltkött. Men så här gjorde jag min soppa, som räcker till 3 - 4 personer. Som tillbehör åt vi nybakat knäcke.

ca 250 g rester av kokt kött - t ex pulled pork enligt det här receptet
5 dl sky + 5 dl vatten + 1 - 2 msk lantbuljongpulver eller buljongtärning

2 msk rapsolja
2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära (alternativt 1 msk färskpressad ingefärssaft)
200 g skalad morot
200 g skalad palsternacka
200 g skalad kålrot
2 stora vitlöksklyftor
2 msk färskpressad apelsin
några kvistar färsk rosmarin + några till garnering

Tärna rotfrukterna och skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja och fräs gurkmeja och ingefära någon minut under omrörning så att smakerna frigörs.
Om du väljer att i stället använda färskpressad ingefärssaft tillsätter du den på slutet.
Lägg i rotfruktstärningarna och vitlök och fräs runt och bryn lätt under omrörning.
Tillsätt sky, vatten upp till att den totala mängden vätska blir en liter samt buljongpulver eller tärning och några kvistar rosmarin.
Småkoka under lock tills rotsakerna känns lagom mjuka, 12 - 15 minuter. Fiska upp rosmarinkvistarna.
Dela/skär köttet i mindre bitar och tillsätt det samt pressad apelsin (och ingefärssaft om du använder det).
Låt koka upp igen och bli riktigt varmt, en eller ett par minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer med salt eller buljongpulver. Smaken ska vara riktigt mustig och god.
Garnera med några nya fräscha rosmarinkvistar.










2 kommentarer:

  1. Mums! Soppa är så himla gott och så härligt att laga allt i en gryta där allt gott stannar kvar och gifter sig med varandra ;). Perfekt mat när vi nu äntligen fått lite vinter även på västkusten ;).

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, och den här soppan blev verkligen en hit! Trevlig helg till dig också!

      Radera