tisdag 26 augusti 2014

Hälsofrukost med smoothie av egengjord kokosmjölk, lecitin, proteinpulver och bärpulverFrån linne, shorts, tropisk regnskogsvärme och pärlande svettdroppar till fleecetröja, piskande regn, snåla vindar och kurande inomhus. Det gick snabbt det!! Jag försöker i alla fall envist hålla kvar lite av sommaren med en vitaminproppad smoothie och en bärsallad med mandlar (blötlagda över natten) och kakaonibs därtill.

Smoothien som är baserad på egengjord kokosmjölk är helt vegan och räcker till en eller två personer - beroende på hunger och vad man i övrigt kompletterar sin frukost med. Ett tips är en macka på det här brödet med mandelsmör som pålägg. Då blir hela frukosten veganvänlig.

1 dl ekologiska kokosflingor
2½ dl kallt friskt vatten

Lägg kokosflingorna i blöt i vattnet över natt. Mixa med blötläggningsvattnet en god stund och låt sedan rinna av i tätmaskig sil. Tryck med baksidan av en sked så all "mjölk" kommer med. Det blir ca 2 dl färdig kokosmjölk. Spar kokosraspet som blir över. Bred ut på en tallrik att torka till lite och förvara sedan i kylen. I övermorgon får du tips på en äppelkaka där raspet kommer till användning.

2 dl kokosmjölk
en bit kravbanan, ca 45 g
1 msk lecitin
2 tsk risproteinpulver eller smoothiepulver
1 tsk jordgubbspulver
1 tsk ananaspulver
1 tsk björnbärspulver
1 tsk ljus agavesirap - eller flytande honung för den som kan tänka sig det

Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till en krämig ljuslila smoothie.
Ha nu en mysig sensommarfrukost allihop!!! Vem vet, solen finns kanske där bakom molnen.

Fler smoothietips hittar du under den här fliken.

PS En kopp nybryggt kaffe blev det också förstås! Annars yrslar jag runt hela förmiddagen pga mitt låga blodtryck. DS


2 kommentarer:

  1. var köper du alla roliga pulver någonstans? (smakpulver alltså, inget annat ;)) är det hälsokostbutik eller nätet som gäller? blir väldigt nyfiken på att testa! ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pernilla! Här är det bara bär och fruktpulver som gäller! Inget annat! Jag köper faktiskt det mesta på nätet, någon enstaka gång i hälsokostbutik. Mina "hovleverantörer" är bl a Råvarubutiken, Reco Market, Immun, Bravara, Larssens, Supervaruhuset. Det är väldigt bekvämt att ha lite olika bär eller fruktpulver hemma. Då fixar man lätt en smoothie. Passar också bra i bakverk, efterrättssoppor, curd m m. Testa gärna min passionerade curd t ex. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2013/07/passionerad-curd-jattegod-i.html. Ha det fint du ocskå!

      Radera