onsdag 9 juli 2014

Ännu ett glutenfritt formbröd som är proppat med nyttigheterMen hörrni, vilken helt FANTASTISK sommar vi fick plötsligt! Jag njuter alldeles ohämmat av solen och värmen, och gör verkligen inte fler knop än jag behöver. Men, men, de glutenfria bröden försvinner i rasande takt här hemma, så lite brödbakande blir det ändå mellan varven. Även maken nallar nämligen då och då av mitt bröd. "Varför ska jag äta tråkigt bröd när du äter så gott bröd?" Haha, ja det kan man ju verkligen undra! Skämt åsido, han får gärna nalla. Nuförtiden undviker jag nämligen helst att baka med vanliga mjölsorter, så om det ska bli vanligt bröd blir det köpebröd för hans del.

Den här gången gjorde jag brödet på riktigt kall degvätska och lät det jäsa länge. Mjölblandningen som jag använde kan du byta helt efter eget tycke, bara det blir samma mängder i slutändan. Dadlarna kan du också byta mot annan frukt, liksom baobab mot något annat bärpulver. Brödet blev VÄLDIGT gott!

Lycka till med baket! Ut i solen med dig nu medan brödet jäser! Det sköter sig nästan själv medan du kan sjunka ned i solstolen och fördjupa dig i en spännande bok.

Bilder på de olika mjölsorterna hittar du här.

5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
½ dl rapsolja eller mandelolja
½ dl yaconsirap eller dadelsirap
½ dl krossade linfrön
½ dl krossade bovetegryn
1 dl skalade hampafrön, ca 50 g
1 dl hel oskalad mandel, ca 100 g
ca 100 g urkärnade dadlar - färska eller mjuktorkade
2 dl rårismjöl
2 dl ljust teffmjöl
2 dl mörkt teffmjöl
2 dl quinoamjöl
2 msk fiberhusk
2 msk baobabpulver
1 tsk salt

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och sirap.
Tillsätt linfrökross, bovetekross, hampafrön, mandel och strimlade dadlar och rör om.
Blanda mjölsorterna med husk, baobabpulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal. Arbeta degen mycket väl minst 10 minuter till en fast men ganska kladdig deg..
Klicka upp den i en mycket väl smord form. Ta en aning rapsolja på fingrarna och tryck ned degen jämnt och släta till ytan.
Täck över och låt jäsa dragfritt och inte alltför varmt ungefär 2 timmar.
Sätt in brödet på 225 grader men sänk genast till 175. Grädda brödet 1½ timme. Tippa ur det ur formen, stäng av ugnen, och sätt in brödet på eftervärme ytterligare en kvart.
Låt svalna på galler, väl inlindat i bakdukar, och skiva det sedan tunt och frys in. Brödet tinar snabbt i rumstemperatur när det börjar bli frukostdags.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Eller hur!? Både snyggt och gott! Ha det bra i sommarvärmen!

      Radera