söndag 23 mars 2014

Glutenfri päronkaka av det rustikare slaget



Idag tänkte jag fresta med en päronkaka av det lite mer nyttiga och rustika slaget. Riktigt, riktigt god dessutom! Visst kan man fika med gott samvete utan att sätta i sig en massa socker och vetemjöl! Kakan passar som efterrätt efter en soppa, eller som alldeles vanligt fikamums till en kopp kaffe eller te.

De ekologiska päronen som jag fick tag på var så fina att jag inte nändes skala dem ens, men det gör du precis som du vill med. Kakan är både glutenfri och mjölkfri. Den kan ätas precis som den är, men kan också förstärkas och få sällskap av en klick mjukvispad grädde, vanlig eller av alternativ sort. Päronen kan givetvis bytas mot äpplen om du föredrar det.

Om du inte har sesammjöl hemma kan du i stället ta kokosnötsmjöl, eller kanske enbart mandelmjöl.

1 dl mandelmjöl
½ dl sesammjöl
2 msk ljust rårörssocker eller kokosblomssocker
1 msk päronpulver
1 msk lucumapulver
½ tsk bakpulver
50 g kallpressad kokosolja
2 stora äggvitor
2 - 3 ekologiska päron
½ dl mandelspån

Smält kokosoljan i vattenbad och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa äggvitorna halvhårt i en annan skål, och rör ned "torrblandningen".
Rör också i kokosoljan och blanda om till en jämn smet.
Bred ut i en smord form, typ pajform.
Kärna ur och klyfta päronen (skala eventuellt) och fördela jämnt över kakan.
Strö över mandelspån, och grädda kakan på näst nedersta falsen i 175 grader ca 20 minuter.
Servera gärna kakan fortfarande lite ljummen.











4 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut! Ha en skön söndag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Kram i retur!

      Radera
  2. Åh vad gott med en rustik, lite "tyngre" kaka till fikat. Päron är ju så gott. Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar den typen av kakor. Hoppas du haft en bra helg. Önskar dig en härlig vecka!

      Radera