lördag 1 februari 2014

Skafferigenomgång del I - bärpulver, näringspulver och superfoods, torkad frukt



Några av er läsare har önskat att jag ska berätta vad som gömmer sig i mitt skafferi - med tanke på att jag ibland har lite mer ovanliga ingredienser i mina recept. Min tanke har varit att ge tips och inspiration till att tänka i lite nya banor, och att våga pröva något nytt, men jag har förstått att det också kan verka lite förvirrande. Eftersom mitt skafferi är proppfullt och det skulle bli ett väldigt långt inlägg om jag tar allt på en gång så tänkte jag dela upp det lite.

I.   Olika bärpulver, grönsakspulver, näringspulver, proteinpulver och s k superfoods, torkad frukt.
II   Oljor, vinäger, socker, och andra sötningsmedel.
III  Kryddor, fröer, nötter, glutenfritt mjöl, och diverse annat smått och gott.

Inledningsvis vill jag påpeka att ni verkligen inte behöver ha allt som jag pratar om  i ERT skafferi. Jag är nu en gång för alla lite nördig när det gäller mat och hälsa, och köper hellre ett spännande bär- eller näringspulver än ett par nya skor! Jag har en god vän som brukar reta mig för alla mina pulver och tillskott och kallar mig för häxa, men i så fall är jag en kollossalt snäll häxa! Jag tror nästan att jag är född med den där speciella kuratorsgenen som vill att ALLA människor ska må bra både i kroppen och i själen, och efter 40 år i branschen så har nog ränderna permanentats! Jag inser förstås att jag inte kan förändra världen, men det skadar ju inte att försöka!

Gemensamt för alla de här olika pulvren och blandningarna är att de innehåller massor med vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer och goda fettsyror - massor med antioxidanter helt enkelt, som hjälper till att förse våra kroppar med näring och hjälper till att motverka oxidativ stress i våra celler. Vi lever inte alltid som vi borde och som vi lär (nä, inte jag heller alltid). Vi stressar, slarvar med mathållningen, äter för fort, tuggar inte maten, och äter kanske inte tillräckligt med frukt och grönt. Naturligtvis löser inte en tesked bärpulver eller några teskedar grönpulver alla problem, men det kan i alla fall vara ett sätt att få i sig lite mer av de där nyttigheterna som vi behöver. Den som har svårt att hinna med frukost kan t ex förbereda en smoothie kvällen innan och svepa på morgonen. Det ger i alla fall lite bättre förutsättningar att klara av krävande jobb eller plugg.

Bara för några år sedan var det nästan omöjligt att hitta bärpulver i Sverige. Jag minns att jag passade på att bunkra när jag var i Finland och hälsade på. Där fanns det. Sen dess har det blivit en fullkomlig explosion, och nu kan du hitta de vanligaste bärpulvren och örtpulvren både i affärer och på nätet. Det finns blåbär, lingon, hallon, jordgubbar, hjortron, björnbär, passionsfrukt, havtorn, nypon, körsbär, banan, äpple, päron, plommon, tranbär, svarta vinbär och dessutom olika blandningar. Dessutom finns de mer exotiska maca, lucuma, acai, gojibär, baobab m fl. Bärpulvren är fantastiska i allt möjligt. Jag använder dem i smoothies, i bakverk, i pannkakor och omeletter, till bärsirap, glass, soppor, krämer och gröt. Naturligtvis behöver du inte ha alla hemma. Det har inte jag heller. Om du bara tänker satsa på två, så skulle jag rekommendera nypon och blåbär till att börja med. Sen kan du bygga på vartefter.

Bra nätbutiker där du kan handla det mesta av det jag skrivit om är Råvarubutiken, Immun, Vimishop, Fredrik Larssen, WHB CareBravara, Supervaruhuset, Rawfoodshop, Bodystore, Bättre Hälsa, Go for Life m fl.

Life har butiker över hela landet, och även en webbshop, och de har en hel del av ovanstående i sitt sortiment av "Superfruits". Andra bra fysiska hälsokostbutiker i Stockholm är Lifeland, Blueberry, Götgatsbackens Hälsokost, Örtagubben och Gryningen, som för övrigt också har en webbshop.

Trots alla de här nyttigheterna som jag stoppar i mig blir jag emellanåt ganska sjuk, men jag tror faktiskt det skulle vara betydligt värre om jag slarvade. Ta hand om dig du också!











Kakao kan kanske inte betraktas som ett bärpulver, men jag måste ändå ta med det här. Kakao är bland det mest antioxidantrika man kan stoppa i sig, och har ett extremt högt ORAC-värde. Jag använder numera bara rå, obehandlad kakao - i bakverk, smoothies, efterrättergodis/energibollar, gröt, soppa och köttgryta till exempel.






De grönsakspulver jag oftast använder är morotspulver och rödbetspulver. Båda har jag använt i olika bakverk, godis, i smoothies och i omeletter eller potatisbullar, där de bidrar med lite extra näring och "nyttighet". Nässelpulver har jag då och då i matbröd och förstärker soppor med. Jag vet att det också numera finns spenatpulver, men det har jag inte själv använt.






"Grönpulver" finns i en mängd olika varianter och i olika märken, alltifrån rent vetegräspulver, rent korngräspulver och rent algpulver, till olika blandningar där både grönsaker, frukter, alger, bär och örter ingår.Vad du väljer beror på vad du tål, vad du vill uppnå, och vilka behov du har. Personligen föredrar jag pulver som inte innehåller spannmål. De som finns i mitt skafferi är dels 3 olika sorts groddpulver, dels ett pulver med nypon, nässla och svenska superbär. Jag har också ett pulver som är speciellt designat för att motverka sköra slemhinnor och som innehåller havtorn, hjortron och lactobaciller. Dessutom har jag en burk med torkade linfrögroddar, som är extremt rikt på bra fettsyror. De här pulvren använder jag också i smoothies, i kalla såser, men även i soppor. Jag tillsätter dem då när soppan svalnat till ättemperatur eftersom groddarna är känsliga och inte tål upphettning. En påse gynostemma finns också i mitt skafferi. Här kan du läsa mer om det och även om Betaglucan, som också finns i mitt skafferi..











Proteinpulver finns det också en mängd olika sorter av. De som tränar och gymmar flitigt har säkert större kunskaper i just det ämnet än vad jag har. Det som finns i mitt skafferi är dels ett hampaproteinpulver, dels ett risproteinpulver. Båda är super i en smoothie, och bidrar med både näring och krämighet. Du kan också proteinförstärka din gröt genom att röra ned en matsked när den är färdigkokt.




Torkad frukt och bär har jag alltid i gömmorna, men sorterna kan variera. Jag har nästan alltid russin, blåbär, tranbär, gojibär, fikon och dadlar hemma, men ofta också plommon, aprikoser, körsbär, inkabär, mango, berberis, mullbär samt frystorkade hallon, jordgubbar och svarta vinbär. Jag använder det i mysli, matbröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor, gröt, chutney och energibollar.










12 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg! Ska kika in på några webbbutiker, som är nya för mig!
    Ha en underbar lördag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Härligt att läsa att det finns fler matnördar än jag�� Ibland kan jag känna mig lite ensam med mitt matintresse a la extrem. Tack så mycket för en fin blogg! Vänliga hälsningar, Isabel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för hälsningen och kommentaren Isabel! Härligt med en själsfrände och matnörd! Jag tror faktiskt att vi är ett helt gäng när det kommer till kritan, även om inriktningen på matnörderiet kan variera. Må så gott!

      Radera
  3. Ojojoj, så mycket härligt du har i ditt skafferi. Vissa saker har jag också och känns igen men andra är okänd mark för mig bl a betaglukan... :) Önskar dig en fin kommande vecka Kjersti, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, det finns onekligen en del att välja på. Förstår att du känner igen mycket, men kul att jag kunde bidra med lite nyheter också. Må så gott och ha en härlig vecka du också! Kram!

      Radera
  4. Vad kul att få en inblick i ditt skafferi! Kul att se lite nyheter som jag missat!
    Men du skriver "körsbärspulver", jag har länge letat efter det, nu när du skrev letade jag runt igen, jag kan inte hitta det någonstans! Var hittar du det?? Körsbär är ju oerhört anti.inflammatoriskt och kan även ha samma egenskaper som alvedon så jag vill så gärna hitta det! Jag har torkade och frysta men koncentrationen blir ju helt annorlunda med pulver.
    Ha en fin vecka! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria! Jag har själv inte körsbärspulver, men vet att jag sett det. Tror nästan att det var på Lifeland i Stockholm. Det enda jag nu kan hitta på nätet är ett pulver av grön havre och körsbär, men det har jag ingen erfarenhet av och har heller aldrig handlat i den webbutiken, så jag törs inte uttala mig om det. Men vill du själv kolla så kopiera den här länken. http://www.farmacia-internacional.net/tienda/newfoundland-gr%C3%B6na-havre-k%C3%B6rsb%C3%A4r-pulver-l%C3%A4mplig-p-16269.html?language=ch. Jag vet också att körsbär ingår som ett av andra bär i flera s k "superberriesblandningar". Lycka till!

      Radera
    2. Tack! Då ska jag titta på Lifeland nästa gång jag är i stan! Jag är lite "kinkig" så jag vill ha rena produkter och sedan blanda själv så att jag får det som jag vill då vet jag vad jag reagerar positivt eller negativt på.(om jag inte hittar en superblandning)

      Radera
    3. Det låter väl klokt att vara lite extra försiktig när man är känslig. Hoppas du hittar pulvret. Jag har liksom en bild på näthinnan av en brun påse med nån slags silvrig etikett - hoppas jag inte misstagit mig och att det var vanliga torkade körsbär det handlade om.

      Radera
  5. Mm... hampaprotein alltså? Känns som att man borde kunna hitta lite THC i den ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Anders, vem vet? Kanske därför jag känner mig så nöjd och väl till mods när jag svept min morgonsmoothie! Jag har ju dessutom ofta hampafrön i matbrödet och droppar hampaolja över salladen. Ojojoj!

      Radera