söndag 18 augusti 2013

Räk- och quinoasallad




Lättgjord och jättegod är den här salladen med quinoa och handskalade räkor. En riktigt fräsch och god sommarsallad. För att underlätta sommarmatlagningen kokade jag extra quinoa någon dag innan när vi ändå skulle ha quinoa, och tog undan hälften som jag "dressade" medan den ännu var varm, och som sedan fick vänta i kylen tills det var dags för sallad. Själva quinoan kokade jag i knappt dubbla mängden vatten med lite tillsats av lantbuljongpulver. Jag tar ofta lite mindre mängd vatten än vad som anges eftersom quinoan annars blir för blöt i mitt tycke.

ca 4 portioner quinoa - kokt enligt anvisning samt med lite buljongpulver
½ dl fin jungfruolivolja
1/4 dl äppelbalsamico eller mangobalsamico
1 tsk italiensk salladskrydda
1 kg räkor med skal
100 g frysta ärtor
1 liten knippa dill

Vispa ihop olja, balsamico och örtkrydda och blanda ned i quinoan medan den fortfarande är varm.
Rör den luftig och ställ kallt.
När det är dags att äta blandar du quinoan med skalade räkor, tinade ärtor ( ev lätt förvällda) och grovhackad dill.

Serveras gärna någon god sås till. Jag gjorde en enkel citronsås baserad på en blandning av smetana, grekisk yoghurt, ett par matskedar äkta majonnäs, pressad citron + lite skalrasp, en pressad vitlöksklyfta, lite flingsalt och örtkryddan Persaillade.

2 kommentarer:

  1. Låter jättefräscht och gott! Mums!
    Igår bakade jag ditt ljusa rostbröd på rismjöl! Det blev jättefint och dottern gav ett bra betyg till brödet! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blev att brödet blev uppskattat! Kram tillbaka!

      Radera