torsdag 8 augusti 2013

Några semesterglimtar från Hallands västkustSom jag redan berättat tillbringade jag en helt underbar semestervecka i Halland förra veckan. Vi bodde i det lilla samhället Åsa som hör till Frillesås, och gjorde spännande utvikningar i omgivningarna. Naturligtvis blev det besök på gårdsbutiker, ett getostmejeri och diverse andra butiker. Vi hann också med en hantverksmässa, friluftsteatern Frufällan, och förstås långa promenader vid havet. Här följer några glimtar från ställen som är väl värda ett besök.

Är du i närheten bara MÅSTE du besöka Särdals Kvarn! Mysigt fik, konstutställning och en butik sprängfylld med delikatesser av frukt och bär samt annat smått och gott. Där köpte jag också boken Bloggdrottningen, som jag rescenserade igår.Äskhults by tycker jag inte heller du ska missa. En riktigt mysig 1700-talsby med trevligt café, liten hantverksbutik och vandringsleder av olika längd. Vi gick den som är 1,5 km. Och som synes kan även komockor vara av den hjärtliga sorten!Gillar du getost tycker jag definitivt du ska kika in på Skoga gårdsmejeri, Sveriges minsta mejeri. Där tillverkas både hårdost, fetaost och andra goda ostar. Naturligtvis fick ett gäng följa med hem! Getterna var både nyfikna och sällskapliga.

I Falkenberg letade vi oss fram till Törngrens Krukmakeri - Europas äldsta som fortfarande är igång - och träffade krukmakarmästaren själv, Bengt. som var en trevlig prick som gärna berättade om krukmakerikonsten. Krukmakeriet ligger helt bedårande i en vacker trädgård. Tyvärr säljs alstren endast i presentbutiken inne i Falkenberg där det mesta var slutsålt. Vi fick i alla fall med oss en lergök som lilla I ska få blåsa på.I Kungsbacka hittade vi Lorena, som är keramiker och gör allt möjligt vackert. Där fastnade vi för ett par keramikmuggar, som redan blivit storfavoriter.Det pampiga Tjolöholms slott får du inte heller missa. Det byggdes kring förra sekelskiftet av det skotska paret Blanche och James Fredrik Dickson, som dessvärre inte hann njuta av all prakt och alla bekvämligheter särskilt länge. Slottet ärvdes av dottern, gift Bonde, och köptes så småningom på 50-talet först av Göteborgs stad, sedan av Kungsbacka kommun.


I morgon tänkte jag bjuda på ett tips på ett riktigt mysigt ställe där du kan äta god mat och njuta av vackra omgivningar. Det får du inte missa!

4 kommentarer:

 1. Hej vad roligt att ni tycker om muggarna, hoppas att se er här igen. Vilken trevlig blogg du har. Lorena

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se så mycket bilder från semestern! Ni ser ut att ha haft det toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en toppenvecka med toppenväder! Kunde inte ha haft det bättre.

   Radera