fredag 19 juli 2013

Supersmoothie med gynostemma - kanske blir du odödlig på kuppen
Har du hört talas om gynostemma? Själv hade jag ingen aning om vad det var förrän jag presentades med en kruka av örten av en gästande väninna. Örten är en riktig superört, som har använts länge inom kinesisk medicin, och som lär bidra till ett långt och hälsosamt liv. Den kallas t o m för odödlighetsörten. Och vem vill inte få vara frisk och leva länge? Här och här kan du läsa mer och även beställa te respektive pulver av gynostemma. Själv går jag och nyper mig ett blad och tuggar i mig när jag passerar min lilla kruka, och jag tar också en tesked i min smoothie i hopp om att få en liten piggelininjektion och orka allt det där som huvudet vill orka men som kroppen inte alltid hänger med på.

Jag pytsar också i lite Betaglukanpulver i min smoothie. Det har en dokumenterad effekt på höga kolesterolvärden, och gör dessutom smoothien lite krämigare i konsistensen. Pulvret är tillverkat av havre och ska enligt tillverkaren vara glutenfritt (så här svarade tillverkaren på frågan huruvida pulvret är glutenfritt:

"PromOat innehåller rena betaglukanfraktioner från havre som vi fått ut genom att separera ut det i vanligt vatten. Havren i sig innehåller ingen gluten, dock så kan havren "smittas" i hanteringen från närliggande vetefält och glutenpartiklar som flyger runt i luften, bönder som använder samma redskap på vetefälten som havrefälten etc. Denna smittrisk är oundviklig, inte bara för havre utan för den mesta maten, så därför säger man att glutenfritt är klassificerad som allt under 20 ppm (parts per million) och låggluten är allt under 100 ppm. Vi mäter glutenhalten i PromOat, och den är ibland under 20, och ibland strax över, så vi brukar klassificera PromOat som en låggluten ingrediens. Jag känner många glutenallergiker som äter PromOat utan några problem.")
Du får alltså själv avgöra om du vågar använda det utifrån just dina besvär och behov. Du kan ersätta det med ex vis hampaproteinpulver. Just det här pulvret köpte jag på Immunbutiken, men det finns också att köpa på hälsokostaffären av annat märke. Betaglukan finns också i form av "puffar" att strö på filen. Här kan du läsa lite mer om vad betaglukan är och om deras funktion i kroppen..

Till 1 supersmoothie behöver du:

2½ dl hemgjord mandelmjölk eller färsk sojamjölk
80 g Kravbanan - ca ½ medelstor
80 g färska jordgubbar
1 tsk Betaglukanpulver av havre
1 tsk gynostemmapulver
2 krm vaniljpulver

Mixa ihop alltsammans, häll upp i ett vackert glas, och känn hur livet spruttlar i dig!


2 kommentarer:

 1. Vilket spännande smoothie! :)
  Jag lär mig alltid om nya dundermatprodukter hos dig! :)
  Jag handlar också i denna webbutiken, supervaruhuset!
  Ha en toppen fredagskväll!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt om jag kan bidra med något nytt Lana! Och vad härligt att vi kan lära av varandra, jag lär mig av dig också! Kram!

   Radera