torsdag 25 juli 2013

Kombucha - fräsch och nyttig törstsläckare när det är varmtJag har länge varit nyfiken på kombuchate, men har faktiskt aldrig smakat förrän häromveckan, när jag varm, svettig och jättetörstig rusade in på Blueberry i PUB-huset för att sedan rusa vidare mot Stockholm C  i hopp om att hinna med tåget till Uppsala - efter en sejour i Hufvudstaden bestående av hälsokostrunda och lunch med ena dottern. Jag gjorde alltså ett snabbdyk in på Blueberry, där jag nappade åt mig första bästa kombuchaflaska jag hittade och en rawfoodboll, innan jag störtade vidare mot biljettautomaten.

Vilket kap! Drycken var i mitt tycke superfräsch och god, och kändes lite spritsig. Är kombuchan dessutom lika nyttig och hälsobringande som det utlovas så är det bara att rekommendera den! Kombucha lär vara bra mot det mesta, som t ex högt kolesterol, dålig hy, trög mage, trötthet, värk och sömnbesvär. Vi får väl se! Jag kan i alla fall mycket väl tänka mig att köpa den igen.

Enligt innehållsförteckningen innehåller den variant som jag testade 90% Kombucha (som i sin tur består av ekologiskt te, närproducerat socker och Kombuchakultur) samt 10% juice från äpple och ingefära. 100 ml av drycken innehåller 22 kcal och 5,4g kolhydrater (försumbara värden av protein och fett), samt en del vitaminer, antioxidanter, bakteriekultur och enzymer. Märk väl att sockret som behövs för att tillverka själva kombuchan förbrukas under jäsningsprocessen.

Förutom i smaken äpple/ingefära som jag testade, finns drycken också naturell och i smaken jordgubb/mynta. Kombuchadrycken görs i Sverige, av ett litet bryggeri baserat i Stockholm, och tillverkningen startade 2011. Här kan du läsa mer om det, och även se bild på flaskan med kombucha som jag köpte. Jag glömde nämligen att fota den. Men kombucha görs även av andra företag. Bilden överst i inlägget är en kombucha av märket Naken som jag köpte på Tant Gröns Skafferi här i Uppsala. God även den. Finns också i en variant gjord på rött te, men den har jag inte prövat.

Och här och här kan du också läsa mer om vad kombucha egentligen är.

Och vet ni vad? Jag har beställt en egen kombuchasvamp (kallas också för Volgasvamp eller tesvamp) och håller på att testa att göra egen dryck. Än så länge ser den lovande ut där den står och fermenteras i solen och doftar fräscht syrligt. HUR spännande som helst! Rapport följer!

6 kommentarer:

 1. Åh, så spännande! Berätta sedan om du lyckats med tesvampen att göra dryck av den!
  Sådan tesvamp har vi nästan alltid haft hemma i Ryssland när jag var liten! Nu blev jag sugen på att göra sådan dryck här hemma i Sverige! Berätta mer sedan hur du gör och vilket socker du ska använda till drycken! Jag har nämligen glömt hur man gör...kommer bara ihåg att vi alltid haft en tre-litersburk stående med tesvamp i köket i Ryssland...
  kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt Lana! Då känner du redan till drycken, jag ska absolut rapportera hur det avlöpt. Än så länge ser det okej ut. Jag går och sniffar på kombuchan dagligen och den luktar som den ska. Tror jag i alla fall!

   Radera
 2. Den där varelsen i köket skrämmer mig, haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte då! Den är hur snäll och beskedlig som helst, man ska inte döma efter det yttre. Snart dags för provsmakning.

   Radera
 3. Hej Kjersti,
  Lever och frodas din kombucha ännu? Finns det möjlighet att få köpa en avläggare? Skulle vara jätteroligt att åter ha en kombucha i köket. Särskilt sommartid är det gott med uppfriskande kombuchate. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, den lever och frodas, och jag dricker så gott som dagligen ett glas. Hör av dig på mailen (adress under fliken Om mig) så kan vi komma överens om hur du ska få din kombuchabäbis.

   Radera