torsdag 13 juni 2013

Två sorters hemgjord äkta vaniljsås - en lyxvariant och en vardagsvariant




Ni köper väl inte färdig vaniljsås go´vänner? Med risk för att få alla vaniljsåsfabrikanter efter mig tänker jag i alla fall uppmana er att inte göra det. Det är nämligen sååå enkelt att göra egen vaniljsås utan en massa konstigheter och tillsatsämnen. Dessutom är smaken av äkta, hemgjord vaniljsås svårslagen. Det jobbigaste är att vispa hela tiden så såsen inte bränner fast, och till det behöver man en bra visp som kommer åt ordentligt i botten.

Jag har gjort två varianter av vaniljsås, en lyxvariant med äggulor och äkta vaniljstång, och en lite mer vardaglig på hela ägg och med vaniljsocker. Båda är jättegoda! Det här är ganska stora satser, men de kan förstås halveras. Om man vill ha lyxsåsen lite tjockare kan man hjälpa till med några teskedar maizena, men jag föredrar utan. I stället vispar jag lite extra grädde och rör ned i såsen innan servering så blir den tjockare.

Jag gjorde mina vaniljsåser laktosfria, men det är förstås inte nödvändigt om man tål vanlig grädde och mjölk. Välj något grädd- och mjölkalternativ som du tål om du inte klarar mjölkprodukter överhuvudtaget.

Lyxig vaniljsås:

4 dl grädde
4 dl mjölk - gärna gammaldags om du tål det
1 riktigt färsk och mjuk vaniljstång

5 äggulor
1 dl ljust rårörssocker - knappt
(2 tsk maizena)

(extra vaniljsocker efter smak)
2 dl grädde

Koka upp grädde och mjölk tillsammans med den snittade och urskrapade vaniljstången.
Ställ åt sidan att dra minst en halvtimme. Rör om någon gång emellanåt.

Vispa äggulorna fluffiga och pösiga med sockret och ev maizena, och sila sedan ned vaniljgrädden i äggpöset.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen (se till att du får med dig alla små svarta vaniljfrön, för det är ju där smaken sitter) och sjud under ständig vispning till såsen börjar tjockna. Ta från värmen och låt svalna. Jag satte kastrullen i iskallt vatten och vispade, så svalnade den snabbare.
Smaksätt ev med lite äkta vaniljsocker. Jag tyckte min sås smakade tillräckligt kraftigt av vanilj så jag hoppade över det. Ställ i kylskåp att bli riktigt kall.
Vispa grädden och rör ned i såsen strax före servering.

Enkel vaniljsås till vardags:

3 hela, stora ekologiska ägg
½ dl ljust rårörssocker
1 msk potatismjöl
6 dl mjölk - gärna gammaldags om du tål det
3 tsk äkta vaniljsocker
(1 - 2 dl grädde)

Vispa ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud under ständig omrörning och vispning till såsen tjocknar och börjar bubbla. Ta från värmen och låt svalna. Vispa med jämna mellanrum så såsen inte klumpar sig. Smaksätt med vaniljsockret. Ställ i kylskåpet att bli riktigt kall. Om du vill kan du lyxa till det lite och röra ned en eller två deciliter lättvispad grädde.

Är du i likhet med mig en sån där vaniljsåsefantast som gärna tar en extra portion vaniljsås när rabarberkakan är slut, så tycker jag du ska testa min lyxiga vaniljsoppa med kanel- och kardemummastekta äpplen..

6 kommentarer:

  1. Ja precis, vad bra att du skriver det! Jag brukar säga till mina vänner att det är faktiskt t.o.m lättare att göra än att vispa ihop en onyttig pulvervariant och SÅ mycket godare! En vän lät det koka så det blev vaniljäggröra istället men insåg glatt att det var också gott :-)
    Blandar man med kokosmjölk får man ytterligare en god annorlunda sås, om man ställer såsen i frysen blir det en enkel god glass.
    Vaniljsoppan hade jag glömt bort, den får det bli till helgen! God!!!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja låter man det koka för länge blir det nog äggröra, men varför inte! Tack för tipset om att blanda med kokosmjölk, den varianten har jag inte prövat. Massor med tack för kommentaren, Maria!

      Radera
  2. Mmm...alltid lyxigt och gott med hemmagjord vaniljsås! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma till dig Lana! Hemmagjord sås är definitivt bäst!

      Radera
  3. Så gott Kjersti med egen hemmagjord vaniljsås. Vi äter inte så mycket sådant utan jag brukar blanda kvarg/kesella med lite vaniljpulver men klart ska man någon gång lyxa till det så får det nog bli att testa din vaniljsås :) För att inte tala om din soppa... den lät riktigt spännande!

    Önskar dig en riktigt trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väl som ett jättebra alternativ med kesella och vaniljpulver! Själv älskar jag som sagt vaniljsås, speciellt till äpplekakor eller rabarberkakor. Du måste testa vaniljsoppan Amy, den är supergod! Ha en riktigt härlig helg du också med de dina!

      Radera