måndag 3 juni 2013

Len, smakrik chokladkräm med banan och silkestofu - helt vegan




Den här köttfria måndagen tänkte jag faktiskt göra ett litet avsteg från de vanliga vegetariska maträttsrutinerna och bjuda på en efterrätt. En riktigt god sådan och dessutom helt vegan!

Jag använde ett halvt paket silkestofu till den krämiga tomatröran häromsistens, och då blev det ju ett halvt paket kvar att försöka hitta på något med. Eftersom det även fanns en väldigt ensam banan i fruktskålen bestämde jag mig raskt för att jag skulle tussa ihop de båda och se om de fattade tycke för varandra. Jajamänsan, det gjorde de. Kärlek vid första ögonkastet! Ett riktigt lyckosamt äktenskap blev det!

Chokladkrämen är len, mjuk, krämig, med en fyllig smak av kakao och med en alldeles lagom touch av banan. Om du vill kan du smaksätta krämen med lite kaffepulver, kanel eller kardemumma. Och om du hör till dem som inte tål soja, men i stället tål mjölkprodukter kan du byta tofun mot förslagsvis ricotta eller mascarpone.

Silkestofu hittar du i asiatiska butiker, men även i välsorterade hälsokostbutiker och "vanliga" livsmedelsbutiker.

1 stor mogen kravbanan - min vägde hela 185 g
½ paket silkestofu
2 msk rå kakao
2 msk dadelsirap eller mörk agavesirap - flytande honung fungerar säkert också
några droppar vaniljextrakt eller några kryddmått vaniljpulver

lite riven mörk choklad och några bär att garnera med

Mixa ihop alltsammans till en slät klumpfri kräm. Smaka av och tillsätt ev mer sötma.
Häll upp i fyra små portionskoppar, täck över och ställ in i kylskåpet minst en timme, gärna några timmar att bli riktigt kallt och "mogna" i smaken.
Riv över choklad och garnera med några valfria bär.

Jag tänker mig att krämen också kan köras till glass i glassmaskin om man skulle föredra det - men det har jag inte prövat själv.





9 kommentarer:

  1. Jag har också gjort liknande chokladkräm på tofu och tycker det blir riktigt gott! Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, då vet du också att det fungerar. Ärligt talat var det första gången jag använde just silkestofu (annan tofu har jag använt många gåner), men det blir säkert repris för krämen blev jättegod! Ha det bra!

      Radera
  2. Vilken härlig kräm! Spännande med silkestofu, det måste jag baka med i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag du ska pröva Marja. Det är ett bra alternativ om man vill dra ner på mejeriprodukter - under förutsättning att man tål soja förstås! Ha en fin sommar!

      Radera
  3. Mycket spännande recept! :)
    Jag måste köpa också dadelsirap! :)
    ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du gärna göra Lana. Dadelsirapen har en väldigt fin smak. Annars går det som sagt med mörk agavesirap eller lite mörkare honung också.

      Radera
  4. Vad är silkestofu för något? Jämfört med vanlig tofu?
    Bra med din blott - lär mig så mycket nytt var gång! :D

    SvaraRadera
  5. Med din blogg skulle det ju vara....haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lätt att slinta på tangenterna. Jag ska INTE berätta vad jag råkade skriva i en kommentar en gång - det tillhör avdelningen barnförbjudet.
      Det handlar mest om konsistensen när det gäller tofu. Silkestofun är mer mjuk och krämig medan den vanliga tofun är fastare i konsistensen. Smaken är mild och neutral och passar därför bra ihop med de flesta andra smaker. Visst är det alltid kul att lära sig något nytt? Minst en ny sak varje dag sägs det. Nu har du ditt beting avklarat! Ha en fortsatt fin dag! Här är det gråmulet och kallt så jag ska ställa mig och baka.

      Radera