söndag 30 juni 2013

Bovetecrunch på mitt sätt



Renée Voltaire, som har fantastiskt många härliga produkter i sitt produktsortiment, gör också en väldigt god och nyttig bovetecrunch.  Hennes originalrecept hittar ni här, och mitt eget hittar ni här. Jag blandar också i pumpafrön, solrosfrön och linfrön, och rostar den länge i ugnen tillsammans med mandelolja, agavesirap och kanel. Den som vill kan också ha i kardemumma. Vilka torkade bär och frukter du väljer att blanda i sedan crunchen rostats är helt upp till dig. Russin, tranbär, blåbär, mullbär, gojibär, incabär, torkade svarta vinbär, äpplen, päron, dadlar. plommon, det finns hur mycket som helst att välja på. Du kan också blanda i grovhackade mandlar eller nötter och rosta tillsammans med den övriga crunchen. Jag blandade i torkade  äppelbitar, gula russin och rostade kokoschips i min bovetecrunch den här gången.

Crunchen kan tyckas lite omständlig att göra, men det är egentligen inte svårt alls. Och man får lön för mödan! Crunchen är jättegod till frukost eller mellanmål tillsammans med yoghurt eller valfri mjölk och med lite extra färska bär därtill. Ihop med egengjord mandelmjölk är det en hit!

1 påse helt bovete, 500 g
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl gula linfrön
kallt vatten så det täcker

½ dl mandelolja eller kokosolja
½ dl ljus agavesirap eller flytande honung
1 msk malen kanel
(malen kardemumma, ca 2 tsk)

torkad frukt/bär efter behag
rostade kokosflagor

Börja med att "tvätta" bovetegrynen noga. Skölj dem i flera vatten och ta bort skräp och skalrester. Lägg i en skål tillsammans med pumpafrön, solrosfrön och linfrön, och häll på kallt vatten så det täcker ordentligt. Täck över och ställ in i kylskåp över natten, 10 - 12 timmar.
Morgonen därpå sköljer du igenom alltsammans på nytt med rent vatten. Jag sköljde 2 gånger. Låt rinna av ordentligt i en sil. Torka ev ytterligare i en ren kökshandduk.
Vispa ihop mandelolja, agavesirap/honung och kryddor och blanda ned i gryn/fröröran. Blanda om väl med rena händer, och bred sedan ut crunchen jämnt på 2 bakpappersklädda plåtar.
Rosta båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på ca 80 grader. Det tar sina modiga timmar, ca 5 - 6 timmar. Byt plats på plåtarna några gånger under tiden och rör runt lite i crunchen.
Om du inte har varmluftsugn kan du halvera satsen och rosta i vanlig ugn i 100 graders ugnsvärme.
Låt svalna och blanda ned de frukter och bär du tycker om.
Du kan förstås också plussa på med färsk frukt och färska bär när det är dags att servera crunchen.
Den här crunchen kan man faktiskt bli smått beroende av, men det krävs ett hyfsat tandstatus för att knapra i sig den. Den är rejält crunchig!

5 kommentarer:

  1. Den låter mycket god och jag gillar ingredienserna i den. Önskar dig en fin söndag!

    SvaraRadera
  2. Låter verkligen gott! Rene Voltaire är en bra inspirationskälla!

    SvaraRadera
  3. Tack Katarina och Marja! Renée Voltaire har verkligen massor med spännande produkter. Tyvärr är de ganska dyra, så man gör klokt i att låta sig inspireras och sedan testa att göra något liknande själv. Crunchen föll väldigt väl ut och fick toppoäng av både döttrar och svärsöner, så testa gärna ni också.

    SvaraRadera
  4. Ja alltså den där chrunchen är bland det godaste jag smakat! Den räckte inte så länge här hemma... Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej den försvann snabbt här hemma också. Ska snart göra en ny omgång. Promise!

      Radera