fredag 10 maj 2013

Ugnsbakad prosciuttolindad kycklingfilé med spenatrisotto




Den här kycklingrätten är väl kanske inte så originell, men desto godare. Det som eventuellt är lite annorlunda mot andra liknande recept är den goda kryddblandningen, och att jag steker kycklingen i låg ugnsvärme så den blir sådär riktigt saftig och god som den ska vara. Kycklingen sköter sig själv i ugnen, så den är buslätt att göra. Har du inte en ugnstermometer så skaffa en bums!!! Då vet du exakt när maten kommit upp i rätt temperatur. Till kycklingen serverade jag en god spenatrisotto.

Om kycklingfiléerna är väldigt olika i storlek kan du i stället för att servera en filé per person skiva upp dem när de är färdigstekta och fördela rättvist.

1 kg färska kycklingfiléer - 5 - 6 filéer, det kan variera lite i förpackningarna
ca 1 msk pestokrydda
10 - 12 skivor prosciutto - beroende på om du har 5 eller 6 filéer

3 dl risottoris eller arborioris
1 liten färsk knipplök
3 vitlöksklyftor
1,3 l hönsbuljong, inte för stark
saft av en pressad citron - ca ½ dl
130 g färsk spenat - sköljd och slungad torr
70 g färskriven parmesan
örtsalt med ramslök (Renée Voltaire)
olivolja

Putsa kycklingfiléerna och krydda dem runtom med kryddblandningen. Linda in varje filé i 2 skivor prosciutto, och lägg sedan i en olivoljesmord ugnsform.
Baka i ugnen i 120 graders ugnsvärme till en innertemperatur av 70 grader.

Koka upp vatten med buljongtärningar eller fond till en god kycklingbuljong (om du inte gör egen buljong från grunden förstås, men det är snudd på överkurs!).
Hacka lök och vitlök fint och fräs den lätt i olivolja. Tillsätt riset och fräs runt under omrörning tills det kommit olja på alla riskorn.
Späd med den heta buljongen lite i taget, och låt koka in emellan innan du häller på mer. Rör flitigt i risotton. pressa också i citronsaften. Risotton brukar vara lagom efter ca 30 minuter, men när några minuter återstår vänder du ned spenaten. Rör om så den säckar ihop.
Vänd också ned färskriven parmesan och smaka av med lite örtsalt.
Klart att servera med kycklingen och lite extra riven parmesan vid sidan om.














2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen jätte gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla anonym! Så glad jag blir över din kommentar! Må så gott och varmt välkommen tillbaka!

      Radera