fredag 3 maj 2013

Jordärtskocks- och potatismuffins




De här goda jordärtskocks- och potatismuffinsen kan jag bara inte undanhålla er! De blev så fantastiskt goda. Däremot ska jag nästa gång jag gör dem (för jag ska absolut reprisera dem) grädda dem i mer raka formar och inte fylla dem fullt lika mycket, för de pöste upp nästan som suffléer.

Till muffinsen åt vi kalkonbröstfilé, som jag brynte i gryta, kryddade med en god kryddblandning och sedan brässerade på svag värme med lite vatten tills temperaturen var uppe i 70 grader. På förpackningen stod det att innertemperaturen på filéerna skulle vara 65 grader, men jag tyckte inte de kändes klara då så de fick gå upp lite högre. Såsen gjorde jag av sky som jag silade av, förstärkte med glutenfri soja, ökade på med grädde och smakade av med lite dadelsirap. Huvvaliga vad gott!

Muffinsen gör du så här:

1 förpackning jordärtskockor på 300 g
4 medelstora potatisar, ca 400 g
1 ganska stor vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 tsk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
35 g Saint Agur blåmögelost - eller Aura för ett LF alternativ
35 g färskriven parmesan
3 stora, ekologiska ägg
lite salt och vitpeppar

Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Den skalade sammanlagda vikten blev drygt 600 g.
Koka upp grädde med buljongpulver i en tjockbottnad gryta.
Lägg i jordärtskockor, potatis och vitlök och koka mjukt under lock 12 - 15 minuter tills det krämar ihop sig. Rör några gånger under tiden och passa så det inte bränner fast.
Rör ned de båda ostsorterna och blanda om så osten smälter. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Stompa/mosa ganska fint och rör ned de lätt uppvispade äggen. Smaka av med lite salt och en aning vitpeppar och rör om ordentligt.
Fördela smeten i mycket väl smorda muffinsformar eller små portionsugnsformar, och grädda muffinsen ca 30 minuter i drygt 200 graders ugnsvärme.
Om du använder portionsugnsformar kan muffinsen få vara kvar i dem, annars stjälper du försiktigt upp dem, och serverar med valfri tillbehör.
Satsen räcker till 4 eller 6 personer, 8 mindre formar eller 6 lite större, beroende på vad och hur mycket som serveras till.









2 kommentarer:

  1. Mmm...låter jättegott! Kan vara perfekt tillbehör till kött! :) Jag sparar receptet!
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är absolut goda till allt slags kött. Ha det bra!

      Radera