lördag 16 mars 2013

Morots- och sötpotatischutney med kokosblomssocker och smak av kanel och ingefära



Jag drar mig till minnes att jag faktiskt lovat er ett recept på min goda morots- och sötpotatischutney. Det har alldeles fallit i glömska, men här kommer det nu i alla fall.

Den här smakrika, sötstarka, syrliga chutneyn är verkligen en ny favorit här hemma. Såååå god till allt möjligt, köttbullar och köttfärsbiffar, fläskfilé, grytor av allehanda slag, vegetariska rätter m m. I steriliserade burkar med locket hårt åtdraget står den sig säkert flera månader, men jag tror nästan att den går åt fortare. Pröva den du också!

500 g morötter
400 g sötpotatis
200 g gul lök
3 stora vitlöksklyftor
150 g gula russin
2 dl mangobalsamico (Zeta)
2 dl vatten
rivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin
1 stor kanelstång
2 msk färskpressad ingefärssaft (finriv färsk ingefära och krama ur saften)
2 tsk salt
1 msk mango curry (Santa Maria)
2 dl kokosblomssocker

 
Skala och grovriv morötter och sötpotatis. (Blev lite drygt 800 g tillsammans efter skalning).
Skala och hacka lök och vitlök.
Blanda allt utom sockret i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
Småkoka under lock ca 45 minuter, och rör emellanåt i grytan, så det inte fastnar.
Tillsätt sockret, rör om, koka upp, och koka ytterligare en halvtimme under lock, tills chutneyn "gojsar ihop sig". Späd med en aning vatten och pressad apelsin om du tycker det verkar för tjockt
Häll upp på rena, varma burkar, och förslut genast med lock. Låt gärna chutneyn mogna någon vecka i kylskåpet innan du använder den.
Den här satsen gav ungefär 3 "honungsburkar".

Ha en riktigt fin lördag allihop! Här skiner solen, men det är bistert kallt!

 

4 kommentarer:

  1. Wow, vilket spännande recept! Låter jättegott!
    Här skiner solen också! Underart!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite annorlunda, men väldigt gott! Kram till dig också!

      Radera
  2. Gillar detta recept, ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar receptet Marja! Då hoppas jag att du vill testa det. Idag har vi njutit chutneyn till ugnsstekt kyckling. Supermumsigt!

      Radera