söndag 3 februari 2013

Ugnsstekt majskyckling med fetaostsmakande blomkålsmosmos






Här är en lättgjord och god kycklingrätt att förgylla söndagen med. Kycklingen blir otroligt god och saftig när den bakas på låg temperatur, men räkna med att det tar lång tid, så du inte står och hoppar av otålighet och hunger medan du väntar på att den ska bli klar.
Ha en härlig söndag allihop!

4 majskycklingbröst à ca 175 g
salt, peppar, oregano
8 skivor lufttorkad skinka
olja till stekning
8 - 10 romanticatomater eller körsbärstomater

Blomkålsmos:
600 g blomkål
200 g potatis
2 vitlöksklyftor
vatten så det täcker + 1 msk valfritt buljongpulver
75 g fetaost - ½ paket
½ - 1 dl vispgrädde
2 msk Kunglig Salladskrydda (The Spice Tree)
några varv med svartpepparkvarnen

Bryn kycklingbrösten fint runtom i olja eller en blandning av olja/smör. Krydda runtom med salt, svartpeppar och oregano.
Linda in filéerna i skinka, två skivor skinka per filé, och lägg i en ugnsfast form. Halvera tomaterna och lägg runtom. Stick in termometern i tjockaste delen av kycklingen, och baka filéerna i 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen går upp till 70 grader. Det tar sin modiga lilla stund. Ca 1 timme och en kvart tog det för mig.

Skölj blomkålen och dela i mindre bitar och buketter. Ta med stam och gärna några av de gröna bladen också. Skala och tärna potatisen. Skala vitlöken. Koka alltsammans mjukt i vatten och med tillsats av buljongpulver. Häll av vattnet ( som vanligt spar jag kokvattnet/buljongen och kokar soppa på).
Tillsätt ost, grädde och krydda, och stöt till ett mos. Smaka av med svartpeppar och ev lite mer salt.
Servera kycklingen med blomkålsmoset, de ugnsbakade tomaterna och en fräsch sallad.

2 kommentarer:

  1. Mmm...låter ju så gott! Perfekt söndagsmat! :) Här blir det matlagning hela dagen! Det mesta av maten till veckan lagar jag på söndagar! :)
    Ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev verkligen gott! Vill man LCHF-anpassa rätten hoppar man ju bara över potatisen och tar mer blomkål, så med den justeringen hoppas jag rätten kan passa fler. Förstår att det blir mycket matlagning på helgerna för dig och andra som arbetar och har fullt upp i veckorna. Jag har ju lyxen att kunna disponera tiden numera, men har i färskt minne vilket snärj det var att försöka hinna med allt på helgerna. Hoppas det gått bra för dig idag! Önskar dig en fin kommande vecka!

      Radera