torsdag 7 februari 2013

Ugnskorv med mozarella och tomat, och med smakrikt potatis- och palsternacksmos



Det är inte så ofta det serveras korv här i huset nuförtiden, men ibland förekommer det faktiskt. Och köper man en korv av bra kvalitet och med hög kötthalt tycker jag det är helt okej emellanåt.

Hederlig gammal ugnsfalu, gratinerad med senap, ketchup och ostskivor förekommer säkert som vardagsmat i många familjet. Inget fel i det, inte alls! Så har jag också tillagat den många, många gånger. Men ibland är det roligt att göra något annorlunda, och det behövs faktiskt inte så drastiska grepp för att variera och piffa upp vardagsmaten. Så här blev korven hemma hos oss nyligen, när vi fick lunchbesök av svärsonen och lilla I.  Båda två mumsade glatt i sig, både en och två portioner.

Försök att välja en korv av riktigt bra kvalitet och inte den allra billigaste och fetaste korven. Den här gången blev det kalkonkorv från Ingelsta hos oss. Hoppa över osten om du inte tål mjölkprodukter, och välj en alternativ grädde till rotsaksmoset.

valfri bra korv på  500 g
1 boll mozarella 125 g
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater
1 burk tomatkross med vitlökssmak - Mutti
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad persilja

700 g skalad potatis
300 g skalad palsternacka
3 stora vitlöksklyftor
vatten så det täcker + 1½ msk lantbuljongpulver
1 - 1½ dl grädde - ev av alternativ sort
1 msk hackad persilja - jag använde fryst färdighackad
vitlökssalt från kvarn
rikligt med svartpeppar från kvarn

Skiva korven och lägg i en smord ugnssäker form.
Mosa ihop mozarella och soltorkade tomater, tillsätt tomatkrosset och kryddorna och blanda ihop alltsammans. Bred över korven, och sätt in i ugnen på ca 220 graders ugnsvärme ca 25 minuter.

Tärna potatis och palsternacka. Lägg i en kastrull tillsammans med vitlöken och häll på vatten så det precis täcker. Tillsätt också buljongpulver. Koka mjukt, ca 12 - 15 minuter - beroende på hur smått du tärnat.
Häll av buljongen. Jag sparade den i vanlig ordning till senare soppkok.
Stöt/mosa potatisen/palsternackorna och späd med grädde lite i taget tills du får den konsistens du vill ha. Smaka av med vitlökssalt och svartpeppar och strö persilja över.









4 kommentarer:

  1. Så bra med tips på hur man kan variera korven! Brukar göra den som du beskriver, ugnssteka med en massa gott på. Bra tips om mos också. Ska absolut testa att koka med lantbuljong nästa gång jag gör mos. Men vitlöksklyftorna måste jag utesluta. Har en man som "får ont i magen"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du absolut hoppa över vitlöken Lotta, magondska ska man försöka undvika så långt det går. Själv petar jag i vitlök i så gott som allt den här tiden på året - förutom bakverk då förstås - för att hålla alla illasinnade bacillusker borta. Du ska absolut testa att göra moset med buljongpulver, det blir sååå mycket godare. Ha det gott!

      Radera
  2. Gott! Mycket mer roligare och lyxigare variant på vanlig falukorv! :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att variera lite tycker jag. Vardagsmat kan bli festmat med bara några små förändringar, och fest ska vi unna oss varje dag tycker jag! Ha det bra du också!

      Radera