lördag 16 februari 2013

Mandelpotatiskaka med kakao - gluten och mjölkfri



Kronans kaka har du säkert hört talas om. Det är en "urgammal" klassiker med kokt potatis och mandel. Vi gjorde den när jag gick på hushållsskola för sisådär hundra år sedan, och då serverades den ofta med en skummig citronsås till. Här har jag gjort en variant med  rå kakao och färdigt mandelmjöl, och pytsar också i lite hackad choklad. Jag serverar min kaka med en klick grädde och bär, marinerade citrusfrukter eller som på bilden med mixad färsk mango.

Kakan är både gluten och mjölkfri - beroende på vilket chokladhack du väljer att ha i den. Du kan använda ren choklad med hög procent kakao, men också ge kakan extra smak genom att välja någon choklad med smak av t ex mint, hallon, apelsin, kokos, tranbär, blåbär eller något annat som du tycker om. Saftig och supersupergod blir den vilket som! Om du använder ren, mörk choklad kan du också smaksätta kakan med finriven bittermandel.

Den här kakan är faktiskt riktigt GI-vänlig. Som du säkert redan vet så ändras stärkelsestrukturen i potatisen när den kyls ned (helst i 2 dygn), vilket gör att GI-värdet sjunker rejält. Däremot får väl du som strikt följer LCHF hoppa över just den här kakan.

Jag har gjort kakan både med och utan bakpulver. Det går bra vilket som. Den med den lilla mängden bakpulver blir något luftigare och den utan blir lite "tätare" i konsistensen. Gör vilket du föredrar.

200 g kokt kall potatis
3/4 dl mandelolja
3 stora ekologiska ägg
1 dl kokosblomssocker
½ msk äkta vaniljsocker - eller ½ tsk vaniljpulver
2½ dl mandelmjöl
2 msk rå kakao
(3 krm bakpulver)
(2 små bittermandlar)
50 g hackad mörk choklad - ev med någon smaksättning

Riv potatisen fint och rör ihop med oljan.
Vispa äggen riktigt pösfluffiga med kokossocker och vaniljsocker.
Rör ned potatisblandningen.
Blanda ihop mandelmjöl, kakao och bakpulver, rör ned och vänd försiktig ihop till en jämn smet.
Hacka chokladen och rör ned den också.
Häll smeten i en väl smord springform, och grädda kakan längst ned i ugnen på 175 grader ca 20 minuter. Den får gärna vara aningen kladdig i mitten när du tar ut den. Servera kakan med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar