söndag 10 februari 2013

Mandel- och kokospanerad torskfilé med ruccolasås




Jag ligger efter lite med bloggrecept på fisk - trots att jag faktiskt äter fisk flera gånger i veckan - så det måste jag ju göra något åt.

Härligt att torsk är "godkänd" igen, för det är en sån härlig och användbar fisk. Här har jag panerat färska torskfiléer i mandelmjöl och kokosflingor och stekt dem frasiga. Mums, mums tillsammans med potatis, grönsaker och en grönskande ruccolasås.

Om du äter enligt LCHF slopar du potatisen och serverar bara grönsaker till, sen är det fritt fram!
Om du inte tål mandel ökar du i stället på mängden kokosflingor, och om du inte tål eller vill äta mjölkprodukter kan du göra såsen med någon alternativ yoghurtvariant av havre eller soja. Såsen blir då något lösare, men det gör ju ingenting.

Det här behöver du för 4 personer.

650 - 700 g färsk torskfilé
1 stort ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
valfri fiskkryddeblandning - jag tog 2 msk Singö Fiskkrydda från The Spice Tree
lite salt och svartpeppar från kvarn
rapsolja + smör till stekning

Sås:
3 dl rysk yoghurt
1 stor äggula + 1 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk pressad limesaft
ca 35 - 40 g ruccola
1 - 2 msk Persailladekrydda - eller liknande
lite salt och peppar från kvarn

Börja med såsen, som gärna får stå till sig i kylskåpet några timmar.
Vispa ut äggulan med lite vatten och pressa i vitlöken. Tillsätt en deciliter av yoghurten, kryddblandningen och ruccolan, och mixa ihop till en slät röra. Vänd ned resten av yoghurten och smaka av med limesaft, salt och peppar. Täck över och ställ kallt att "mogna".

Vispa upp ägget i en djup tallrik.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, kryddblandning, och några kvarnvarv med salt och peppar, och bred ut på en stor flat tallrik.
Vänd torksfiléerna först i ägg, och sedan i paneringen.
Lägg filéerna att torka till på ett fat eller en bricka ungefär 10 minuter.
Hetta upp olja och smör i en rymlig stekpanna och stek filéerna gyllenfrasiga några minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt med hjälp av två stekspadar så de inte går sönder.
Servera genast med såsen och valfria andra tillbehör.











 







 

6 kommentarer:

  1. Vad gott att panera fisken på det sättet! Jag brukar göra egna fiskpinnar, då jag panerar de i kokosmjöl och kokosflingor! :)
    Ha en toppen söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter också som en bra idé! Köpta fiskpinnar? Nja! Men egna av bra fisk och gjorda på ditt sätt låter som riktigt bra mat. Ha det gott!

      Radera
  2. Panera i kokosflingor, varför har vi aldrig provat det? Det låter ju hur gott som helst och ska provas absolut, vilket bra tips - tackar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har ju provat desto mer annat, men det är inte för sent! Tycker absolut ni ska testa, för det blir jättegott!

      Radera
  3. Svar
    1. Tack snälla! Lova mig att du testar Sara!

      Radera