fredag 15 februari 2013

Glutenfri köttfärspaj med Medelhavstouche



Här får du ännu ett förslag på en paj att förgylla fredagskvällen med.

Den här pajen är resultatet av en lyckosam förening mellan italienskt och grekiskt. Italiensk lufttorkad skinka fick sätta extra smak på köttfärsröran, och grekisk fetaost och bearnaisesås fick göra detsamma med äggsmeten. Alla tre hade blivit över efter annan matlagning - liksom den kokta potatisen -  så jag passade på att använda dem på det här sättet.

Har du inga glutenbekymmer kan du förstås använda din vanliga pajdeg, och vill eller kan du inte använda mjölk så hoppar du över osten och använder något mjölkfritt alternativ till smöret och smetanan. Pajen räcker till 5 - 6 personer. Med en LCHF-anpassad pajdeg passar den här köttfärspajen även alla er som föredrar lågkolhydratkost. Smaklig spis och ha en fin fredag allihop!

1 potatis, ca 8 - 85 g
1½ dl hirsmjöl
1½ dl rårismjöl
2 msk PO-fiber
100 g smör eller mjölkfritt margarin
1 stort ekologiskt ägg

1 liten lök
2 ganska stora vitlöksklyftor
ca 40 g lufttorkad skinka
500 g nötfärs - gärna Kravmärkt
1 burk plommontomater, 400 g - mina var av märket Delizie
½ dl osötad tomatpuré
salt och svartpeppar från kvarn
2 tsk smulad oregano
olivolja till stekning

3 ekologiska ägg
ca 85 g fetaost - jag använde ekologisk av får- och getmjölk
½ dl smetana
½ dl bearnaisesås

Riv potatisen fint, och kör sedan ihop alla ingredienser till pajdegen till en "boll".
Tryck ut den i en vid, smord pajform och ställ in i kylskåpet en halvtimme att stadga sig.
Gör under tiden köttfärsröran.
Skala och hacka lök och vitlök, klipp eller hacka skinkan i små bitar.
Fräs lök och skinka mjukt och glansigt i olivolja.
Tillsätt färsen och bryn den smulig under omrörning.
Tillsätt plommontomater, tomatpuré, oregano och salt och peppar, och låt puttra under lock en halvtimme ungefär.
Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Ta samtidigt av locket och koka ihop köttfärsröran på lite högre värme, så det blir en ganska torr och fast röra. Rör om hela tiden så det inte bränner fast.
Bred ut röran i det förgräddade pajskalet.
Mixa ihop ägg, fetaost, bearnaise och smetana, och häll över.
Fortsätt grädda pajen ca en halvtimme, men sänk värmen till 200 när du sätter in pajen igen.
Låt pajen stadga till sig några minuter innan du serverar den med någon sallad.

4 kommentarer:

  1. Vilken god fyllning i pajen! det måste jag testa nån gång! :)
    Ha en toppen fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra Lana! Pajen blev jättejättegod! Ha en fin inledning på helgen!

      Radera
  2. Det där låter fantastiskt gott! Måste testas någon dag. :)

    SvaraRadera