fredag 8 februari 2013

Afrikanskt räkris



Jag fick en del ris över efter att ha bjudit på fiskgryta häromsistens, och de resterna förvandlades till en jättegod rispytt. Jag använde en afrikansk riskrydda som smaksättning, men du kan givetvis använda vilka kryddor du vill. Det finns speciella nasi-gorengkryddor, som också passar bra. Eller gör din egen kryddblandning av det du tycker om! Den här kombinationen med det kryddiga riset, räkorna och grönsakerna blev väldigt lyckad, så koka gärna lite extra ris nästa gång det blir aktuellt, så du kan göra den här rätten dagen efter.

Det här räcker till 2 - 3 personer beroende på hunger och omfång.

2 - 3 tsk afrikansk riskrydda - börja med den mindre mängden
1 stor, skalad och hackad vitlöksklyfta
ca 3 msk rapsolja
ca 350 - 375 g färdigkokt kallt ris
ca 75 g frysta ärtor
100 g spetspaprika - vanlig går också bra
400 g oskalade räkor
½ påse babyspenat eller ruccola
2 msk hackad persilja
lite Himalayasalt från kvarn

Tina och skala räkorna om de varit frysta.
Spola hastigt av de frysta ärtorna i ett durkslag.
Kärna ur paprikan och strimla/hacka den.
Hetta upp oljan och fräs kryddan och vitlöken under omrörning en kort stund.
Lägg i riset och paprikan och fräs runt under omrörning så att riset får färg runtom och paprikan mjuknar. Kvarna över lite salt.
Lägg även i ärtorna, lägg på ett lock, och låt det stå ca 5 minuter på svag värme.
Ta av locket och höj värmen. Läg ned räkor och babyspenat eller ruccola, rör om och låt allt bara bli genomvarmt.
Strö över persiljan.






 

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken god rätt! Undrar om man kan göra liknande på blomkålsris... då jag inte äter ris.
    Ha en toppen fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet faktiskt inte Lana, jag har inte gjort blomkålsris även om jag sett flera bloggexempel på det. Men det borde väl kunna gå om du bara fräser runt det väldigt hastigt så att det inte blir mosigt. Annars fungerar säkert s k mirakelris som är gjort av konjacrot och helt kolhydratfritt och kalorifritt. Jag har inte testat det heller, däremot mirakelnudlar - och det var ingen kulinarisk höjdare! Riset kanske är bättre. Ha en fin fredag du också!

      Radera