fredag 7 december 2012

Variation på köttfärsbiffar - med ajvar relish och fårost



Köttfärsrecept kan man aldrig få för många av. Eller vad säger ni? Jag tycker i alla fall att köttfärs är en bra vardagsråvara - under förutsättning att det handlar om fin, svensk, och allraallrahelst Kravmärkt färs.

Den här gången fick köttfärsen sällskap av mild, paprikasmakande ajvar relish och en god fårost av fetatyp, och resultatet blev såpass lyckat att jag gärna delar med mig av receptet. Vad du äter till är en valfråga. Själva åt vi kokt potatis, sallad, en röra på turkisk yoghurt och fårost, och till det klyftor av mogen, saftig persimon, som smakar helt fantastisk till fårost! Om du vill ha mer stuns i biffarna väljer du en ajvar med mer styrka och hetta.

500 g fin, svensk nötfärs - gärna grovmalen
3 msk Fibrex
½ dl vatten
1 stort ekologisk ägg
1 stor vitlöksklyfta
½ dl mild ajvar relish
75 g fårost - ½ paket
1 tsk salt - gärna Himalayasalt
några varv med svartpepparkvarnen

2½ dl turkisk yoghurt
75 g fårost - ½ paket
ungefär 5 varv med svartpepparkvarnen
1 msk fin kallpressad jungfruolivolja

2 mogna persimonfrukter, kokt potatis, sallad

Ta ut färsen ur kylskåpet en halvtimme i förväg, så den inte är så kall.
Vispa ihop Fibrex, vatten, ägg, den pressade vitlöksklyftan, ajvar och salt i en bunke.
Rör ned färsen, och blanda även i smulad fårost. Blanda ihop allt ordentligt, gärna med plastbehandskade händer (jag glömde handskarna, och blev så illorange på händerna att jag knappast fick bort färgen).
Forma åtta stora, platta biffar, och lägg på en vattensköljd skärbräda.
Hetta upp olivolja i en stor panna - eller två mindre - och stek biffarna fint bruna på båda sidor. Sänk värmen lite, och låt biffarna eftersteka tills de är genomstekta.

Mosa fårosten, och blanda med yoghurt. Smaka av med svartpeppar, och rör ned olivolja.
Servera biffarna med röran, potatis, och gärna med sallad, och persimonklyftor. Du kan naturligtvis välja andra tillbehör om du föredrar det. Kör du LCHF hoppar du förstås över potatisen och äter bara röran och någon blandad sallad till.

PS Den ajvar som blev över pytsade jag i köttfärssås en annan dag, i stället för den traditionella burken med krossade tomater. Det gav såsen en helt ny smak. DS

2 kommentarer:

  1. Gott, gott! Alla i min familj älskar ajvar relish! och i kombination med fetaost! Mums!
    Ha en toppen fredag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med ajvar! Kan användas till så mycket. Ha det bra du också, Lana!

      Radera