fredag 14 december 2012

Rasbopalt - eller kanske potatisbullar med smakrik fyllning









För ett tag sedan hade vi middag här hemma för vår "utvidgade familj" (äldsta dotterns svärföräldrar
från Norrland, plus svåger och svägerska), vilket innebar att vi var ganska många kring matbordet. Som vanligt tog jag i för kung och fosterland, och kokade köttgryta och potatis i en mängd som om vi behövde förbereda oss för en kommande belägring! Det i sin tur har inneburit många köttgrytemiddagar och många potatismiddagar efteråt. Här är ett av sätten att ta tillvara överbliven, kokt potatis.

Norrländsk palt kokas, men jag steker min Rasbopalt med en smakrik fyllning. Mums, mums tillsammans med en rejäl driva rårivna morötter och lingon eller - ännu hellre -  alldeles nykokt tranbärssylt.

Är du vegetarian byter du förslagsvis bogfläsket mot någon svamp, och är du helt vegan binder du ihop potatissmeten med sojamjöl och chiamjöl i stället för ägg, För fyra personer behöver du:

800 g kokt potatis
3 stora, ekologiska ägg
1 msk valfri kryddblandning - jag använde California Fancy Blend från The Spice Tree
svartpeppar från kvarn
salt från kvarn
3 msk rårismjöl - eller något annat mjöl

150 g rimmat bogfläsk
½ rödlök
½ röd, mild chili
2 stora vitlöksklyftor
2 msk finhackad persilja
olivolja/smör till stekning

Riv potatisen - inte alltför fint - direkt ned i en bunke. Tillsätt ägg, krydda, salt, peppar och mjöl, och blanda om väl. Låt stå och svälla en liten stund.
Gör under tiden i ordning fyllningen.
Skala och hacka lök, vitlök och chili. Tärna fläsket och finhacka persiljan.
Fräs alltsammans i lite olivolja några minuter, så det blir lätt brynt. Ställ åt sidan.
Gnid ut lite olivolja på en skärbräda, och forma hälften av smeten till platta potatisbullar, som du lägger på skärbrädan.
Fördela fyllningen på dem, och fördela sedan resterande smet över.
Ta lite olja på fingrarna och platta till och jämna till så fyllningen täcks.
Hetta upp rikligt med en blandning av olja och smör, och stek "paltarna" gyllenbruna, antingen i två omgångar eller i två stekpannor.
Häll över det brynta oljesmöret och servera bums.


 

 









 










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar