lördag 22 december 2012

Julig, gluten- och laktosfri pepparkaksrulltårta med fyllning av smetana, syltade apelsinskal, syltad ingefära och mandel




Egentligen skulle ni förstås ha haft det här receptet tidigare, men eftersom jag inte uppfann min rulltårta förrän igår, så är det som det är. Jag vill i alla fall dela med mig av receptet till er eftersom jag tyckte det blev så bra. Och rulltårtan är så lättgjord att ni faktiskt hinner baka den till jul. Om ni har lust förstås! Annars är den god efter jul också.

Jag hade turen att hitta jättefina kanderade apelsinskal och citronskal utan en massa tillsatser på
Tant Gröns Skafferi här i Uppsala. De innehåller enbart apelsin/citronskal och majssirap, till skillnad mot vanliga som innehåller både färgämnen, konserveringsämnen, stabiliseringsämnen och sulfit. Man dör naturligtvis inte av att äta dem heller, det handlar ju om ganska små mängder, men har du möjlighet så leta efter så "rena" skal som möjligt.


3 stora, ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor

Fyllning:
1 burk smetana, 200 g - naturell Philadelphia fungerar också, välj i så fall laktosfri sådan
½ dl mandelmjöl - färdigköpt eller egenmalt
½ dl ljust rårörssocker
1 ask kanderade apelsinskal eller citronskal, 100 g - eller varför inte blanda
1 bit syltad ingefära - ungefär valnötsstor

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt, riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, bakpulver och kryddor, och sikta ned i äggpöset.
Blanda om försiktigt, men väl.
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper (då lossnar rulltårtan mycket lättare) i en långpanna.
Grädda i 225 graders ugnsvärme, ca 6 minuter. Passa noga.
Strö lite rårörssocker över ytan, och vänd upp rulltårtan på ett baklåtspapper.
Låt kallna helt, och gör under tiden fyllningen.
Blanda ihop smetana, mandelmjöl och rårörssocker. Finhacka ingefäran, och hacka ev apelsinskalen lite mer. Blanda ned, och bred ut fyllningen jämnt över hela rulltårtan.
Rulla ihop från kortsidan, och tryck ihop under tiden så det blir en fast och jämn rulle.
Plasta in eller rulla in i folie, och lägg i frysen med skarven nedåt.
Det går lätt att skära upp rulltårtan direkt från frysen.

Vill du göra rulltårtan lite festligare kan du glasera den med kokosblomsflorsocker utrört med färskpressad apelsin, och strö extra kanderade apelsinskal över.









 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar