lördag 15 december 2012

Glutenfritt, mörkt fruktbröd med kakao




Snälla du, sluta inte läsa här! Bli inte förskräckt över den långa ingredienslistan, för det här brödet är väldigt lättbakat, och supersupergott! Helt fantastiskt till milda dessertostar på ostbrickan. Det är något mittemellan matbröd och traditionell fruktkaka. Att brödet även är nyttigt, pimpat som det är med allehanda antioxidanter och goda fettsyror, är ju bara bonus, eller hur?

Om du inte har precis alla ingredienser hemma - eller kanske inte tål allting - så kan du byta till något annat. Det mörka bovetemjölet kan bytas mot vanligt bovetemjöl om du inte hittar det mörka, och mandelmjölet kan bytas mot rårismjöl, durramjöl eller hirsmjöl. Frukt och nötter kan du blanda hejvilt efter eget tycke och smak, bara mängderna överensstämmer någotsånär.

Hoppas du ska uppskatta brödet lika mycket som jag gör! Lycka till med baket!

Mandel, mandelmjöl, rå kakao, fikon och dadlar köper jag från Råvarubutiken, chiamjölet hittar du hos Immun eller Bravara, och resten i vanliga livsmedelsbutiker eller hälsokostbutiker.

50 g röd jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl mandelolja, kokosolja eller rapsolja
½ dl mörkt muscovadosocker
1 msk rå kakao
2 stora, ekologiska ägg
50 g mandel - skållad och skalad
50 g grovstrimlade, mjuktorkade fikon
40 g osaltade pistaschnötter
40 g grovstrimlade, mjuktorkade eller färska dadlar
40 g gula russin
40 g torkade, sura körsbär
½ dl mald chia
5 dl mörkt bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk malda psylliumskal/husk
2 krm salt

Ljumma vattnet till ca 33 - 34 grader, och lös upp jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, muscovadosocker, olja, kakao och ägg, och starta matberedaren.
Blanda ned chiamjölet. Ta undan 1 dl av bovetemjölet och blanda runt med frukten.
Blanda resterande bovetemjöl, mandelmjöl, husk och salt, och blanda ned lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal, 12 - 15 minuter. Efter halva tiden blandar du ned frukten.
Klicka ned degen i en väl smord 1½-litersform, och jämna till ytan med oljade fingrar.
Täck över och låt jäsa dragfritt en knapp timme.
Sätt in brödet i ugnen på 225 graders ugnsvärme, och sänk genast värmen till 175 grader.
Grädda en timme. Stjälp försiktigt ur brödet ur formen, och grädda vidare utan form en halvtimme.
Bädda in brödet väl i bakdukar, och låt det kallna helt innan du börjar skära i det.














 
 

2 kommentarer:

  1. Vilket häftigt bröd! Det måste jag absolut testa! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Riktigt härligt och fullspäckat med en massa godsaker!
      Jag tröttnar aldrig på det. Ha en fortsatt härlig 3:e advent!

      Radera