lördag 17 november 2012

Kycklinggryta med asiatisk touche




Här är ett försök att återskapa en kycklinggryta som vi ibland brukar äta på den ganska nyöppnade Food Courten på Gränby Centrum här i Uppsala. I den brukar det vara jordnötter, men jag använde i stället cashewnötspasta och rostade cashewnötter. Jag kan väl inte påstå att min gryta blev precis som den vi brukar äta där, men absolut riktigt god och värd att pröva. Och ja, den är definitivt mycket godare än det ser ut på bilden! Ibland är det fullständigt förgjort att få till bra bilder!

Om du vill kan du byta cashewnötspastan mot jordnötspasta. Kycklingfilén kan bytas mot quornfilé.

500 g fin, färsk svensk kycklingfilé
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald ingefära
1 tsk milt paprikapulver
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förpackning kokosgrädde, 250 ml
85 g cashewnötspasta, ca 1 dl - av märket Monki - i hälsokostaffärer eller t ex här
1 - 2 dl vatten
2 - 3 msk kycklingfond
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
½ gurka eller zucchini, ca 250 g
rapsolja till stekning

Till servering: kokt ris samt rostade, saltade cashewnötter eller jordnötter

Strimla kycklingen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Klyv och kärna ur paprikan och dela i mindre bitar. Gröp ur det mjuka innanmätet i gurkan eller zucchinin, och skär också den i mindre bitar.
Mixa/vispa ihop kokosgrädde, cashewnötspasta och 1 dl av vattnet.
Hetta upp olja i en gryta eller panna, och fräs kryddorna under omrörning, så att aromerna utvecklas.
Tillsätt lök och vitlök, och fräs glansigt under omrörning.
Lägg ned kycklingen, och bryn den fint runtom.
Rör ned kokosmjölk- och cashewblandningen samt fonden, och småkoka under lock ca 5 minuter.
Tillsätt paprika och gurka/zucchini, och fortsätt koka tills grönsakerna blir så mjuka som du vill ha dem, 5 - 10 minuter. Beror lite på hur smått du skurit dem.
Späd ev med mer vatten, och smaka av kryddningen. Grytan är ganska mild i smaken, men vill du ha mer hetta kan du ev röra ned lite röd currypasta på slutet.



 

4 kommentarer:

  1. ser riktigt smarrigt ut Kjerstin.. jag bruka laga den vegetarisk variant med veg kyckling bitar eller soja bitar man kan köpa på kina supermarket. Jag bruka också blanda i potatis och har förstås kokosmjölk.. det är familjens favourit mat. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra av dig igen Susheel! Hoppas det är bra med dig och familjen. Det är klart att det går att göra grytan vegetarisk, det glömde jag skriva, så det var bra att du påpekade det! Ha det gott!

      Radera
  2. Den här grytan låter ju såååå gott! :)
    Ska spara receptet! :)
    Ha en fin fortsatt söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana! Välkommen hem igen! Hoppas ni haft underbara veckor i Thailand, ser fram emot att läsa om allt gott du ätit!

      Radera