fredag 12 oktober 2012

Örtkryddad fläskytterfilé med quinoasallad



Fin svensk fläskytterfilé finns ofta att få till bra pris, och blir en god helgmiddag tillsammans med en smakrik quinoasallad. Ytterfilén steker jag långsamt i ugnen på svag värme så blir den jättesaftig och god.
Smaklig helg!

8 hg fläskytterfilé
smör/olja/ghi till stekning
1 msk flingsalt
2 msk Kunglig Salladskrydda - eller någon annan god kryddblandning som du gillar

4 dl quinoa + vatten + 1 tsk örtbuljong
400 g broccolibuketter
12 körsbärstomater eller romanticatomater
1 liten purjolök
3/4 dl olivolja
1/4 dl äppelbalsamico
1 tsk Italiensk Salladskrydda

Putsa fläskytterfilén och bind ev upp den till en rundare form.
Hetta upp matfett i en stekpanna (jag använde ghi) och bryn filén fint runtom.
Mortla ihop flingsalt med kryddan, och gnid in filén runtom. Lägg över i en ugnsfast form.
Sätt in i ugnen på knappt 125 grader, och stick in en termometer i tjockaste delen. Det är jättesvårt att avgöra innertemperaturen utan termometer tycker jag, så investera i en bra termometer om du inte redan har en. Låt termometern gå upp till 72 grader.
Låt köttet vila under folie 10 minuter innan du skivar upp det.

Koka quinoan i vatten + örtbuljong den tid som står angiven på förpackningen. Brukar vara 15 minuter.
Lägg med broccolibuketterna de sista 5 minuterna.
Skölj och skiva purjon tunt, och dela tomaterna.
Vispa ihop olja, balsamico och salladskrydda.
Vänd ned purjon när quinoan kokat klart - så mjuknar den lite av värmen. Rör också ned dressingen medan quinoan fortfarande är varm. Blanda i tomaterna och blanda om allt försiktigt.
Servera fläskytterfilén med quinoasalladen och en vanlig grönsallad.

Jag hade också en sås till, men den kan jag inte ge något recept på, för den blev ett hopakok av allt möjligt! Lite aioli som fanns kvar, lite smetana, en klutt majonnäs, lite chilisås och örtkryddor. Gott blev det i alla fall! Ta någon sås du själv tycker passar, eller kika på min blogg under fliken aioli/majonnäs/sås/pesto om du hittar något som faller i smaken.







2 kommentarer:

  1. Mmm... vad gott! Riktig fredagsmat! :)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Detsamma till dig, Lana!

      Radera