måndag 15 oktober 2012

Glutenfri muffins i storformat - med rödbeta, palsternacka, fetaost och örtkryddorVet ni vad det är för dag idag? Ja, köttfri måndag förstås, men mer? Jo, minsann, det är Fetaostens dag igen. Men inte nog med det. Det är även Internationella beröringsdagen och Internationella tvättahändernadagen! Så kramas gärna, men glöm inte att tvätta händerna först!

Skämt åsido. Kroppskontakt och fysisk beröring är något som de allra, allra flesta av oss behöver för att må bra. Barn som inte får tillräckligt med närhet och beröring riskerar att inte utvecklas som de ska, och gamla människor som aldrig får en kram tynar bort i förtid. Men kramen måste vara minst 4 sekunder för att hälsovinsterna ska uppnås, har jag läst någonstans. Så kramas på! Med eller utan tvättade händer! Med partners, barn, syskon, föräldrar, vänner, arbetskamrater, hundar, katter! Jajamän, husdjursgosande räknas också! Människor som har husdjur är generellt friskare och lever längre.

Men, men, god handhygien är också viktigt. Otvättade händer inom sjukvården kan faktiskt göra skillnad mellan liv och död, och bristande handhygien inom matlagningsområdet - både på resturanger, i skolkök, i sjukhuskök och hemma -  kan sannerligen få förödande konsekvenser! Och även om man inte dör av en vanlig förkylning, så kan det vara en god idé nu i höstrusk och förkylningstider att tvätta händerna en extra gång.

Sådärja, nu är förmaningarna avklarade. Grattis fetaosten! Jag gillar dig skarpt, och använder dig gärna i matlagningen.

Nu får du sätta igång och laga mat. Men ge gärna någon i din närhet en kram först, och glöm föralldel inte bort att tvätta händerna!

100 g tärnad, kokt rödbeta
100 g tärnad, kokt palsternacka
1 liten påse röd mangold eller babyspenat, 65 g

100 g ricottaost - drygt 1 dl - kan bytas mot Philadelphia eller mer yoghurt
100 g mild, naturell yoghurt - ca 1 dl
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk malda psylliumfröskal/husk

2 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk torkad, smulad timjan
1 tsk torkad, smulad rosmarin
150 g fetaost
4 stora ägg

Skala och tärna palsternackan, och koka den nästan färdig i lättsaltat vatten. Låt svalna.
Koka rödbetorna, skala och tärna dem, och låt svalna.
Skölj mangold/spenat, och låt den säcka ihop hastigt i sin egen fuktighet i en varm panna. Låt svalna.
Vispa ihop ricottaost, yoghurt, vatten och olja, och vispa i fiberhusken. Låt svälla 10 minuter medan du förbereder resten.
Blanda mjölsorterna med bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor, och rör ned grönsakerna och smjulad fetaost
Vispa upp äggen lätt, och rör ned dem och yoghurtblandningen. Blanda om väl, men försiktigt så grönsakerna inte mosas.
Lägg smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter på nedersta falsen. Känn för säkerhets skull med provsticka, att det är torrt i mitten.

Jag vet faktiskt inte om Tofu har en egen dag i almanackan, men ni som inte tål eller vill använda mjölk kan byta fetaosten mot tofu, och yoghurten mot något mjölkfritt alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar