tisdag 15 maj 2012

Glutenfria Havrecoockies med gojibär och muscovadosocker
Någon har undrat om jag aldrig misslyckas när jag bakar och står i. Det är klart att jag gör! Även om det tack och lov inte händer så ofta. Häromsistens hade jag dock en riktigt  - inte bara Bad Bake Day - utan en hel Bad Bake Week. Jag funderade allvarligt på att dra något gammalt över mig och sluta blogga! Först jäste mitt ljusa formbröd ut över hela ugnen, så dimman i köket låg tätare än den där novemberdagen i Lutzen för många år sedan (jag fick i alla fall ugnen rengjord, vilket var på tiden!), sen flöt mina havrecoockies ut till en enda gegga, så jag fick ofrivilligt förvandla dem till cake-pops, och sen som kronan på verket lyckades jag med konststycket att koka över min frukostgröt över hela spisen. Så nog har jag mina dagar alltid!

Sen tog jag mig i alla fall samman, stuvade om lite i recepten, och ändrade gräddningstid och ugnsvärme, och simsalabim så blev det ju riktigt lyckat! Här kommer alltså version nummer två av havrecoockiesen. De lyckade!

5 dl grova havreflingor - gärna Saltå Kvarns. Sempers Rena Havre om du föredrar det.
125 g laktosfritt eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
1 stort ägg - mitt vägde hela 76 g och kom från min "privatleverantör"
1 dl ljust muscovadosocker
½ dl mörkt muscovadosocker
½ dl råsirap - alternativt mörk agavesirap eller vanlig mörk sirap
1 dl gojibär
1 dl havremjöl
½ msk fiberhusk
½ msk bakpulver

Smält smör/margarin, och häll det hett över havregrynen. Rör om och låt svalna.
Vispa ägget pösigt med socker och sirap.
Rör i havregrynsblandningen och gojibär.
Blanda havremjölet med husk och bakpulver och rör ned i smeten.
Blanda väl, och låt stå och svälla 5 - 10 minuter.
Blanda om igen, och klicka ut kakor på bakpappersklädd plåt. Jag fick ut 32 ganska stora coockies på den här satsen, men du kan förstås göra dem både större och mindre. Anpassa i så fall gräddningstiden därefter.
Grädda strax nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme, ca 12 - 13 minuter. Passa noga så de inte blir för bruna.  Dra över bakplåtspapperet med kakorna på ett galler och låt svalna.
Förvara lufttätt.De underbara äggen köper jag av kompisen Lena. De kommer från lyckliga höns som har det bra, och det märks verkligen på smaken! Vackra att se på är de också, inget ägg är det andra likt i färgen.Nä, det är inte köttbullar. Det är ofrivilliga havrecoockiescakepops från försök nummer ett. Som faktiskt blev goda trots allt!

4 kommentarer:

 1. Hej! Hur funkar det för dig att använda Saltå kvarns havregryn, som ej är "rena" (menar gentemot Sempers)? /Martina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martina! Jag vet inte vad som hänt, men ser nu när jag skulle svara på Mallis kommentar att mitt svar till dig som jag skrev i tisdags verkar ha raderats av någon outgrundlig anledning. Hursomhelst får jag väl upprepa det jag skrev då, nämligen att jag personligen inte märkt något negativt när jag använder Saltå Kvarns havregryn. Men känner man sig osäker tycker jag det är bättre att använda Sempers för att helt vara på den säkra sidan. Ha det bra, och lycka till med ev coockiesbak!

   Radera
 2. Själv ÄÄÄÄÄÄLSKADE jag ju de "misslyckade" bollarna. Så du får allt misslyckas en gång till och ge mig en sats bollar, haha! Puss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, jag får väl satsa på ett till misslyckande då!

   Radera